Ook Spanje beëindigt evacuatie Spanjaarden en Afghanen uit Kabul

Ook Spanje beëindigd evacuatie Spanjaarden en Afghanen uit Kabul
Beeld: Twitter

Ook Spanje beëindigt evacuatie Spanjaarden en Afghanen uit Kabul

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje heeft net zoals andere landen de evacuatie van Afghanen en Spanjaarden uit Kabul op vrijdag beëindigd. Het laatste vliegtuig is op vrijdag uit Kabul vertrokken richting Dubai waarbij men verwacht dat een Air Europa toestel met aan boord o.a. militairen en politieagenten die geholpen hebben bij de evacuatie rond 17 uur in Torrejón de Ardoz nabij Madrid zal landen.

Aan boord van het laatste vliegtuig bevinden zich 81 Spaanse militairen en ambassadepersoneel en 20 politieagenten (13 GEO en 7 UIP) die geholpen hebben bij de evacuatie. 

In totaal heeft Spanje 2.200 personen uit Kabul geëvacueerd. Daaronder Afghanen die gedurende 19 jaar het Spaanse leger en de Spaanse ambassade geholpen hebben en hun familieleden waarvan 1.700 hebben aangegeven in Spanje te willen blijven. Ook de Spanjaarden die nog in Afghanistan waren zijn geëvacueerd, net zoals al het ambassadepersoneel.

Op vrijdag komt niet alleen een Air Europa vliegtuig aan met de laatste geëvacueerde personen maar ook de twee A400M vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht die de vluchten van Kabul naar Dubai hebben uitgevoerd. In totaal hebben deze twee A400M vliegtuigen 17 keer de route Dubai-Kabul-Dubai afgelegd en werden er 10 vluchten uitgevoerd door Air Europa van Dubai naar Torrejón de Ardoz nabij Madrid.

Alle evacués worden naar het speciale tijdelijke opvangkamp in Torrejón de Ardoz in de Madrid regio overgebracht. Dit bestaat uit tientallen speciale iglotenten met aparte ruimtes voor vrouwen en kinderen. De Afghaanse evacués zullen maximaal 72 uur in dit speciale kamp verblijven waarna ze verdeeld worden over de diverse EU-lidstaten.

Na aankomst in het opvangkamp moet iedereen een antigeen Covid-test ondergaan waarna de vrouwen en kinderen en de mannen verdeeld worden over de speciale iglotenten voor de vrouwen en kinderen met plaats voor 500 evacués en een grote slaapruimte voor de mannen met stapelbedden en plaats voor 200 evacués. De ruimtes hebben air conditioning omdat het extreem warm is in Madrid. Kinderen kunnen spelen in een speciaal opgezette kinderspeelplaats. Er is een kantine met plaats voor 200 personen en speciale ruimtes met douches, wasruimtes en toiletten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.