Dubbele moord van Susqueda in Girona al vijf jaar onopgelost

Dubbele moord van Susqueda in Girona al vijf jaar onopgelost
Beeld: @bomberscat / twitter

Dubbele moord van Susqueda in Girona al vijf jaar onopgelost

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Sommige misdaden slepen jaren aan zonder dat er een oplossing uit de bus komt. Vijf jaar geleden werden Marc Hernández en Paula Mas brutaal vermoord bij het stuwmeer van Susqueda in de provincie Girona. Tot op de dag van vandaag blijft het precieze verloop van die dag een mysterie.

Vijf jaar geleden namen Marc Hernández en Paula Mas hun Opel Zafira om een dagje te gaan kajakken op het stuwmeer van Susqueda. Beide waren twintigers en afkomstig uit de provincie Maresme. Het laatste beeld van het koppel kwam vanuit een bankautomaat in Cellera de Ter. Ze zouden nooit van het stuwmeer terugkeren, omdat ze er brutaal werden neergeschoten. 

Tot op de dag van vandaag blijft wat toen gebeurd is een mysterie. “Er is een decor, het stuwmeer van Susqueda, en een heleboel puzzelstukjes die kloppen en gecontroleerd zijn, maar uiteindelijk lukt het niet om die allemaal samen te brengen”, vat Tura Soler, journaliste van de krant ‘El Punt Avui’ het samen. Zij schreef zelfs een boek over de zaak ‘A Orillas del Pantano’ (Op de oevers van het stuwmeer), waarin ze alle informatie bundelde.

De belangrijkste verdachte van de zaak, Jordi Magenti, zat een jaar vast maar werd vervolgens vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Er werd geen DNA gevonden op de kledij van de slachtoffers, er zijn geen gsm sporen, geen wapen, en zowel de lichamen, de auto als de kajaks werden op verschillende punten bij het meer gevonden. Magenti heeft nochtans het perfecte profiel voor een dader. Hij was die dag aan het vissen bij het meer, heeft een persoonlijkheidsstoornis, moeilijkheden om zijn woede te bedwingen en vermoordde zijn ex-vrouw in 1997. Ook werd zijn witte Land Rover op camera vastgelegd kort na de Opel Zafira van Marc en Paula.

Magenti heeft wel altijd zijn onschuld verdedigd. Tijdens zijn voorlopige hechtenis verklaarde zijn celgenoot dat Magenti hem op een nacht zou hebben opgebiecht dat het eigenlijk zijn zoon was die de moord gepleegd had, en hij hem enkel hielp dat te verbergen. Op die versie kwam hij later echter nooit terug. Voorlopig is de hoofdverdachte in de zaak dus terug op vrije voeten, en herschikt de politie alle puzzelstukken, in de hoop het mysterie van het stuwmeer van Susqueda alsnog ooit op te helderen.

Ga naar de inhoud