Gepensioneerden in Spanje kunnen vanaf 116 euro op IMSERSO-reis

Gepensioneerden in Spanje kunnen vanaf 116 euro op IMSERSO-reis
Beeld: Canva

Gepensioneerden in Spanje kunnen vanaf 116 euro op IMSERSO-reis

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er al vaker over geschreven en het blijft een goed initiatief van de Spaanse overheid om de gepensioneerden in Spanje tegen zeer voordelige prijzen op reis te sturen tijdens de wintermaanden. Dat initiatief heeft de naam IMSERSO en het is in 2022/2023 al mogelijk om 4 dagen op reis te gaan vanaf 116 euro. Een korte uitleg over IMSERSO, de prijzen en over wie daar gebruik van kan maken in Spanje.

IMSERSO zijn speciale door de Spaanse overheid gesubsidieerde pakketreizen binnen Spanje voor residenten in Spanje tussen de 55 (voor weduwe/weduwnaar) en 65 (gepensioneerden) jaar en ouder. IMSERSO is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten.

Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Voor wie

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado). Men dient aan enkele voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een IMSERSO reis zoals:

  • je moet resident in Spanje zijn (dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen)
  • je moet een ‘pensionista de jubilación’ zijn en een Spaans pensioen ontvangen
  • je moet een ‘pensionista de viudedad’ (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder zijn
  • je moet een ‘pensionista por otros conceptos’ ofwel een gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van tenminste 60 jaar of ouder zijn.
  • je moet in het bezit zijn van een ‘Seguridad Social’ sociale zekerheid kaart in Spanje en 65 jaar of ouder zijn.

Prijzen

De prijzen voor de IMSERSO pakketreizen liggen tussen de 115 en 405 euro per persoon waarbij deze afhankelijk zijn van de regio waar men naartoe gaat en of dat op de eilanden is, langs de Spaanse kust of in het binnenland van het vasteland. De pakketreizen zijn inclusief het vervoer (of zonder), verblijf op basis van volpension (behalve in hotels in de steden), een reisverzekering, een algemene gezondheidsservice en een excursie- en animatieprogramma. Enkele voorbeelden van prijzen:

Andalusië, Catalonië, Murcia en Valencia regio // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 269,83 euro en 8 dagen/7 nachten 212,96 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 235,95 euro en 8 dagen/7 nachten 196,02 euro.

Balearen eilanden // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 308,37 euro en 8 dagen/7 nachten 248,96 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 236,07 euro en 8 dagen/7 nachten 195,78 euro.

Canarische Eilanden // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 405,53 euro en 8 dagen/7 nachten 350,51 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 235,95 euro en 8 dagen/7 nachten 195,72 euro.

Spaanse binnenland // culturele rondreis 6 dagen/5 nachten 272,71 euro / natuur rondreis 5 dagen/4 nachten 266,81 euro / provinciale hoofdsteden 4 dagen/3 nachten 115,98 euro / Ceuta of Melilla 5 dagen/4 nachten 266,81 euro.

De IMSERSO reizen worden hoofdzakelijk aangeboden door twee organisaties, te weten Mundosenior met de reizen naar de Balearen en Canarische Eilanden en het binnenland van het Spaanse vasteland terwijl Mundiplan de reizen naar de Spaanse kustplaatsen aanbiedt.

Ga naar de inhoud