10x populaire kustplaatsen om te wonen in de provincie Alicante

10x populaire kustplaatsen om te wonen in de provincie Alicante
Beeld: via canva.com

10x populaire kustplaatsen om te wonen in de provincie Alicante

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dankzij het zachte klimaat, de prachtige zandstranden en het rijke culturele en natuurlijke erfgoed, is de provincie Alicante een van de populairste toeristische bestemmingen in Spanje. Bezienswaardigheden zoals het Santa Barbara Kasteel, de Santa Cruz wijk, de Explanada boulevard, het Archeologisch Museum, het Museum voor Moderne Kunst en het The Ocean Race Museum trekken veel bezoekers. Alicante is een perfecte keuze voor wie graag aan de kust woont, wil genieten van heerlijk eten en de lokale cultuur wil leren kennen. Maar, wat zijn de populairste kustdorpen in de provincie Alicante en wat zijn de gemiddelde woningprijzen per vierkante meter?

Calpe

Gelegen aan de noordelijke kust van de provincie Alicante, in de regio Marina Alta, ligt Calpe, een gemeente beroemd om de Ifach-rots. Deze indrukwekkende 332 meter hoge rots rijst op uit de zee en is een van de iconen van de Costa Blanca. Sinds 1987 is de rots erkend als een natuurpark en biedt het onderdak aan een breed scala aan flora en fauna, evenals Iberische en Romeinse archeologische overblijfselen.

Calpe is ook de thuisbasis van prachtige stranden en baaien met fijn zand en helder water, zoals het Levante strand, Arenal-Bol strand of de Racó baai. Deze locaties bieden de perfecte setting om te genieten van zonnebaden, zwemmen, watersport en de lokale gastronomie.

Een andere bezienswaardigheid in Calpe zijn de zoutpannen, oude zoutwinningsplaatsen uit de Romeinse tijd, nu een beschermd moerasgebied waar je vogels zoals flamingo’s, reigers en ooievaars kunt spotten. Calpe heeft ook een rijk historisch en cultureel erfgoed, weerspiegeld in zijn monumenten zoals het 18e-eeuwse fort-kasteel, de 15e-eeuwse parochiekerk van Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw, en de Renaissance stadsmuren.

In Calpe ligt de gemiddelde verkoopprijs van huizen op 2.789 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde huurkosten 11 euro per vierkante meter bedragen.

calpe
Beeld: via canva.com

Denia

Denia, de hoofdstad van de Marina Alta regio, ontleent zijn naam aan het Latijnse Dianium, een verwijzing naar de Romeinse godin Diana. Het dorp bezit een rijk erfgoed dat de invloed weerspiegelt van verschillende beschavingen die er ooit hebben gewoond, waaronder de Iberiërs, Romeinen, Moslims en Christenen. De belangrijkste monumenten zijn het Kasteel van Denia, dat al sinds de 11e eeuw over de stad uitkijkt, de gotisch-renaissance iglesia de la Asunción, het 18e-eeuwse stadhuis en het etnologisch museum dat de zeevaart- en landbouwtradities van de regio toont.

Denia, als hoofdstad van Marina Alta, biedt bezoekers meer dan 20 kilometer aan zand- en rotsstranden, verborgen inhammen en kliffen. Het Montgó Natuurpark, dat Denia van Jávea scheidt, is een uitstekende plek voor wandelen, fietsen of klimmen. Vanuit de haven van Denia kunnen bezoekers met de boot naar de Balearen reizen, vooral naar Ibiza en Formentera.

In Denia bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.479 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde huurprijs uitkomt op 9,6 euro per vierkante meter.

denia
Beeld: via canva.com

Torrevieja

Torrevieja, een kustplaats gelegen in het zuiden van de provincie Alicante, grenst aan de Middellandse Zee en de lagunes van La Mata en Torrevieja. Deze vormen samen een natuurpark van aanzienlijke ecologische waarde. De stad kent een lange geschiedenis verbonden met de zoutwinning, een industrie die sinds de 18e eeuw onder toezicht van de Kroon stond. De naam ‘Torrevieja’ komt van een oude wachttoren die in de buurt van de zoutsteiger stond en die in 1829 gedeeltelijk werd vernietigd door een aardbeving.

Torrevieja biedt haar bezoekers een breed scala aan toeristische, culturele en sportieve activiteiten. Onder de aantrekkelijke kenmerken van de stad bevinden zich haar fijne zandstranden, die zijn onderscheiden met Qualitur-vlaggen ter erkenning van hun hoge kwaliteit en netheid.

In Torrevieja ligt de gemiddelde verkoopprijs van huizen op 1.746 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde huurprijs 9,7 euro per vierkante meter is.

torrevieja
Beeld: via canva.com

Jávea

Deze kustplaats ligt aan de noordkust van de provincie Alicante, in de regio Marina Alta. Het is een perfecte plek om van de natuur, de zee en cultuur te genieten. Jávea biedt een breed scala aan landschappen, variërend van de vallei tussen de Montgó en Kaap Nao, tot de Saladar-vlakte en Kaap San Antonio. De Montgó, de meest prominente top met een hoogte van meer dan 750 meter, beschermt Jávea tegen stormen uit het noorden. Kaap Nao, het meest oostelijke punt van het Iberisch Schiereiland, biedt spectaculaire uitzichten op de Middellandse Zee.

Jávea heeft een kustlijn van meer dan 20 kilometer met stranden en baaien van zand, grind of rotsen. Het strand van Arenal, het meest populaire en bezochte, heeft een boulevard vol voorzieningen en recreatieve activiteiten. Andere stranden zijn Portichol, Granadella en Barraca. Er zijn ook inhammen zoals Tangó, Ambolo en Granadella, ideaal voor duiken en snorkelen.

Bovendien heeft Jávea een rijke historische en culturele erfenis, zichtbaar in zijn monumenten, musea en feesten. Het oude stadscentrum heeft zijn middeleeuwse opzet behouden, met gebouwen zoals de kerk-fort van San Bartolomé, het stadhuis en de markt. De vissershaven, daterend uit de 15e eeuw, herbergt de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto, uniek door haar vorm die een schip nabootst.

In Jávea bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.928 euro per vierkante meter.

javea
Beeld: via canva.com

Santa Pola

Santa Pola is een kustplaats in de provincie Alicante, in de regio Bajo Vinalopó. De bekendste stranden zijn Tamarit, Lisa, Gran Playa, Levante en El Pinet, die allemaal zijn bekroond met de Blauwe Vlag voor hun uitstekende waterkwaliteit. Bovendien kunnen bezoekers genieten van verschillende watersporten zoals zeilen, windsurfen, kitesurfen en duiken.

Een van de meest bijzondere plekken van Santa Pola is het natuurpark Salinas de Santa Pola, een ecologisch waardevol moerasgebied dat een thuis biedt aan diverse vogelsoorten, waaronder flamingo’s, steltkluten en kluten. In het park bevindt zich het Zoutmuseum, waar de geschiedenis en werking van deze traditionele activiteit wordt uitgelegd.

Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel van Santa Pola, een zestiende-eeuwse vesting die het Maritieme en Visserijmuseum huisvest. Deze musea geven bezoekers inzicht in het maritieme en visserij erfgoed van de plaats.

In Santa Pola bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van woningen 1.720 euro per vierkante meter.

santa pola
Beeld: via canva.com

Moraira

Deze kustplaats valt onder de gemeente Teulada. Moraira is een belangrijk internationaal toeristisch centrum dat zijn bezoekers betovert met een charmante oude stad, prachtige stranden en baaien, een rijke keuken en een indrukwekkend historisch en cultureel erfgoed.

Het oude centrum van Moraira heeft de maritieme charme van haar oorsprong behouden, met witte huizen versierd met bloemen en smalle, voetgangersvriendelijke straten. Enkele van de meest opvallende gebouwen zijn de 19e-eeuwse kerk van Santa María dels Desemparats en het 18e-eeuwse kasteel van Moraira, dat uitkijkt over het l’Ampolla strand en oorspronkelijk werd gebouwd als verdediging tegen Berberpiraten.

De stranden en baaien van Moraira zijn andere grote trekpleisters, met hun kristalheldere water en fijn zand of rotsen. Het eerder genoemde strand is het populairst en drukst bezocht vanwege de nabijheid van het stadscentrum. Andere aanbevolen stranden zijn Portet, een kleine schelpvormige baai; Platgetes, met een mooie promenade; en l’Andragó, ideaal voor snorkelen of duiken.

In Moraira is de gemiddelde verkoopprijs van huizen 3.533 euro/m2.

moraira
Beeld: via canva.com

Altea

Altea is een prachtige stad, bekend om haar Mediterrane charme, haar historisch en cultureel erfgoed, en haar toeristische en gastronomische aanbod. De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het tijdperk van de Iberiërs, Romeinen en Moren. In de 13e eeuw werd het veroverd door Jaime I van Aragon en in de 17e eeuw kreeg het zijn stadsrechten. In de 18e eeuw steunde Altea de aartshertog Karel van Oostenrijk in de Successieoorlog, wat hen het recht gaf om een tweekoppige adelaar in hun wapenschild te dragen.

Altea strekt zich uit over meer dan 6 kilometer kustlijn, waar je kunt genieten van verschillende stranden en baaien met zand, grind of rotsen, zoals L’Olla, Solsida, Cap Negret, Albir, Cala del Mascarat en La Roda. Het heeft ook een jachthaven en een zeilclub, waar je wateractiviteiten zoals zeilen, kajakken of duiken kunt beoefenen.

De oude stad behoudt de sfeer van de witte dorpen van de Middellandse Zee, met haar witgekalkte huizen, geplaveide straten en bloemrijke balkons. Bovenin bevindt zich de Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo, met haar karakteristieke blauw-witte koepel die het symbool van de stad is. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de zee en de baai.

In Altea is de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.793 euro/m2, terwijl de gemiddelde huurprijs 10,4 euro/m2 is.

altea
Beeld: via canva.com

Guardamar

Guardamar is een kuststad en gemeente die deel uitmaakt van de regio Vega Baja del Segura. De naam betekent “bewaker van de zee” in het Arabisch. Het heeft een grote ecologische en landschappelijke waarde door zijn 11 kilometer lange stranden met fijn, goudkleurig zand, zijn kustduinen die een natuurpark van 800 hectare vormen, en zijn dennenbos, dat aan het begin van de 20e eeuw werd aangeplant om de voortgang van de duinen op de gewassen te stoppen. Onder de stranden vallen El Rebollo, La Roqueta en El Moncayo op, die allemaal de onderscheiding van de blauwe vlag dragen.

Guardamar heeft ook een rijk historisch en cultureel erfgoed, dat tot uiting komt in zijn monumenten, musea en feesten. Onder zijn meest emblematische gebouwen bevinden zich het Arabische kasteel-fort, de Iglesia parroquial de San Jaime, de ermita del Rosario en de torre de los Americanos, een marine-antenne van 380 meter hoog die in 1962 werd gebouwd door de Amerikaanse marine.

In Guardamar bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van huizen 1.920 euro/m2, terwijl de gemiddelde huurprijs 8,4 euro/m2 is.

guardamar
Beeld: via canva.com

Villajoyosa

Deze gemeente in de provincie Alicante, gelegen in de regio Marina Baja, staat bekend om haar erfgoed, dat haar Iberische, Romeinse, Arabische en christelijke verleden weerspiegelt. Onder de meest emblematische monumenten bevinden zich de kerk-forten van Santa Marta en de Hemelvaart, de oude stad met haar kleurrijke huizen, het chocolademuseum en het archeologisch museum. Het heeft ook overblijfselen van een middeleeuwse muur, een wachttoren en een Romeinse brug.

Villajoyosa is de ideale bestemming om van de natuur en de zee te genieten, aangezien het 15 kilometer kustlijn heeft met 13 stranden en inhammen van fijn zand of rots. Enkele van de bekendste zijn het centrum-strand, het Torres-strand, de Mallaeta-inham en de Fonda-inham. Daarnaast biedt het activiteiten zoals wandelen, fietsen, duiken of vissen.

In Villajoyosa is de gemiddelde verkoopprijs van huizen 2.072 euro/m2.

villajoyosa
Beeld: via canva.com

Tabarca

Tot slot presenteren we Tabarca, een eiland in de Middellandse Zee dat deel uitmaakt van de provincie Alicante. Het ligt ongeveer 22 kilometer van de stad en ongeveer 8 kilometer van de haven van Santa Pola. Het is het grootste eiland en het enige bewoonde eiland van de Valencia regio.

Tabarca diende als toevluchtsoord voor Berberpiraten die de Spaanse kusten aanvielen, totdat koning Carlos III in de 18e eeuw besloot om het te bevolken en te versterken. Daartoe bracht hij enkele Genuese families over die op een ander eiland genaamd Tabarka woonden, nabij Tunesië, en die door de Turken tot slaaf waren gemaakt. Op die manier werd Tabarca omgevormd tot Nieuw Tabarca, een Italiaanse kolonie in Spanje.

Het is een natuurlijk paradijs en sinds 1986 is het het eerste zeereservaat van Spanje, wat betekent dat zijn zeebodem beschermd is en een grote diversiteit aan soorten herbergt. Je kunt er onder andere octopussen, kreeften, tandbaarzen, schildpadden en zeesterren zien. Bovendien is Tabarca een Speciaal Beschermingsgebied voor Vogels (ZEPA), wat de aanwezigheid van zeevogels en migrerende vogels bevordert.

tabarca
Beeld: via canva.com
Ga naar de inhoud