Chaos op Mallorca tijdens grote storm met veel schade

Chaos op Mallorca tijdens grote storm met veel schade
Beeld: @InForestMed / X

Chaos op Mallorca tijdens grote storm met veel schade

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een zware storm die Mallorca zondagochtend heeft geteisterd, heeft chaos veroorzaakt op het Baleareneiland. De hulpdiensten waren overbelast, met tientallen meldingen, vooral van vallende bomen en takken in de straten. Er zijn diverse mensen lichtgewond geraakt en er waren problemen in de haven van Palma met een enorm cruiseschip.

De gemeente Felanitx werd getroffen door een zware windvlaag die grote schade aanrichtte aan de arena en het podium voor het gemeentehuis verwoestte. Het 112-nummer had om 12.00 uur 89 incidenten geregistreerd, de meeste in Palma en Calvià, met wegen afgesloten door bomen en mensen met problemen met boten in de baai van Palma. In de haven van Sóller was 66 liter regen gevallen, met windvlagen tot 108 kilometer per uur. In Palma waren er windvlagen tot 108 kilometer per uur.

De storm kwam Mallorca rond 10 uur binnen via het zuiden en chaos sloeg toe in de kustgebieden van Andratx tot aan de hoofdstad Palma. De krachtige windvlagen hebben talloze bomen omver geblazen en takken afgerukt in het kustgebied van Palma. Er zijn minstens vijf palmbomen op de Paseo Marítimo ingestort en de incidenten hebben zich over de hele stad verspreid. De brandweer van Palma en de plantsoendienst waren overbelast.

Dezelfde situatie deed zich voor in andere kustgebieden van de baai, zoals Andratx en Calvià, waar zich diverse incidenten hebben voorgedaan. De gemeente Calvià meldt dat een van de ernstigste incidenten een zwangere vrouw betrof die door een bord werd geraakt dat van een muur was gevallen en haar een beenwond bezorgde. Er moesten ook twee kinderen gered worden die door de zee werden meegesleurd terwijl ze op een luchtbed lagen op het strand van Illetes, en een persoon die in een kajak zat in de Illes Malgrats moest tevens gered worden.

Een van de ernstigste incidenten vond plaats in de haven van Palma, net toen de brandweer en de Guardia Civil deelnamen aan een oefening aan boord van het cruiseschip Britannia. Plotseling werden ze verrast door een zeer krachtige windvlaag die de ankers van het schip losmaakte en het tegen een olietanker aan slingerde die aan de andere kant van de haven lag. Het cruiseschip moest de haven verlaten om te voorkomen dat het tegen de pier zou botsen. Ook in de haven hebben zes passagiers van het cruiseschip lichte verwondingen opgelopen toen de wind de ruiten van de terminal vernielde.

Meerdere vliegtuigen die op weg waren naar Palma de Mallorca moesten omgeleid worden naar andere vliegvelden, terwijl andere vliegtuigen niet konden vertrekken vanwege het slechte weer met veel vertragingen tot gevolg.

Ga naar de inhoud