Met de trein door Europa reizen is dubbel zo duur dan met het vliegtuig

Met de trein door Europa reizen is dubbel zo duur dan met het vliegtuig
Beeld: via freepik

Met de trein door Europa reizen is dubbel zo duur dan met het vliegtuig

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Terwijl men van alle kanten probeert het reizen met de trein door de Europese Unie te bevorderen, is de realiteit heel anders. Er zijn weinig of slechte verbindingen tussen landen en deze zijn vaak veel duurder dan ander transport. Zo blijkt uit een onderzoek van Greenpeace dat het reizen met de trein twee keer zo veel kost dan reizen met het vliegtuig.

In een context waarin Europa te maken krijgt met steeds vaker voorkomende ernstige hittegolven, toont een nieuw rapport van Greenpeace dat treinkaartjes gemiddeld twee keer zo duur zijn als vliegtickets. Greenpeace heeft daarom de EU-instellingen en nationale overheden opgeroepen om ervoor te zorgen dat treinen betaalbaarder worden dan vliegtuigen.

Volgens het onderzoek zijn treinkaartjes in Europa gemiddeld twee keer zo duur dan vliegtickets, en in het Verenigd Koninkrijk zelfs vier keer zo duur en in Spanje 3,9 keer zo duur. In Spanje zijn treinkaartjes gemiddeld bijna vier keer zo duur als vliegtickets, waardoor Spanje de tweede grootste prijsverschil heeft tussen trein en vliegtuig, na het Verenigd Koninkrijk. Het is mogelijk om van Londen naar Barcelona te vliegen voor 30 keer zo weinig dan de prijs van een treinticket. Maar het wereldwijde klimaateffect van vliegen kan meer dan 80 keer erger zijn dan reizen met de trein. In België zijn treinkaartjes 2,6 keer zo duur als vliegtickets en in Nederland 1,5 keer.

Het onderzoek vergeleek vlieg- en treinkaartjes voor 112 verschillende Europese routes in negen verschillende tijdsperioden, waarvan 14 in Spanje, 10 in België en 8 in Nederland. Gemiddeld zijn vliegtickets goedkoper dan treintickets op 71% van de onderzochte routes. Slechts 23 van de onderzochte Europese routes zijn goedkoper met de trein dan met het vliegtuig en slechts 6 van hen worden uitgevoerd door lowcostmaatschappijen.

Lowcostmaatschappijen opereren op 79% van de onderzochte routes en zijn in de meeste gevallen goedkoper dan het spoorwegennet dankzij hun onrechtvaardige en agressieve prijsstrategieën. Soms zijn vluchten met aansluitingen of overstappen goedkoper dan rechtstreekse vluchten voor dezelfde routes, wat tot tien keer zo veel uitstoot van broeikasgassen kan leiden.

Conclusies

Ondanks het verschrikkelijke klimaateffect van vliegen, blijft het reizen met een vliegtuig een gemakkelijkere optie voor veel Europese burgers. Dit is niet verwonderlijk: dankzij de enorme subsidies waar de luchtvaartmaatschappijen van profiteren, kunnen ze ongelooflijk lage prijzen aanbieden, vooral de lowcostmaatschappijen. Maar deze goedkope tickets hebben een hoge prijs voor de planeet en haar bewoners.

Het onderzoek van Greenpeace heeft ook andere problemen aan het licht gebracht, zoals de moeilijkheid om internationale treinkaartjes te boeken, met prijzen die variëren per exploitant, de niet-beschikbaarheid van treinkaartjes met meer dan een paar maanden van tevoren bij sommige bedrijven en de noodzaak om meerdere tickets te boeken bij verschillende exploitanten, wat de noodzaak van een eenvoudiger ticketsysteem weer onderstreept.

Ga naar de inhoud