Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer

Oeps ... foto ontbreekt!

Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje heeft het de naam ‘veranillo de San Miguel’ vanwege de patroon San Miguel op 29 september. Mocht deze nazomer ook later te merken zijn dan wordt ook gesproken over de ‘veranillo de San Martín’ vanwege de patroon San Martín op 11 november. De ‘veranillo’ heeft in Nederland en België de naam ‘nazomer’ of ‘oudewijvenzomer’ en ook het meer op het Spaanse lijkende ‘sint-mischielszomer’ heeft gekregen. In alle gevallen gaat het om de periode van eind september tot half november waarin het weer zomerachtig kan zijn.

Ondanks dat de herfst recent is begonnen in Spanje en de temperaturen de afgelopen dagen lager waren en regen over het land trok, worden er eind september aan de Middellandse Zeekust nog lekkere temperaturen verwacht die op sommige plaatsen rond de 30 graden of daarboven liggen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het ‘s avonds en ‘s nachts op veel plaatsen koeler is geworden de afgelopen dagen maar nog steeds aangenaam rond de 13 tot 18 graden.

De hogere zomers achtige temperaturen gedurende het begin van de herfst zijn te merken in Catalonië, Valencia regio, Balearen, Murcia en Andalusië maar ook in Extremadura en op andere plaatsen op het Spaanse vasteland. Daarbij wordt gesproken over temperaturen tot 5 of meer graden boven de normale temperaturen voor de tijd van het jaar op maandag en dinsdag en op sommige plaatsen zelfs tot komende donderdag.

Ga naar de inhoud