‘Despacito’ heeft voor een wereldwijde Spaanse-pop revolutie gezorgd

Despacito
Beeld: Despacito

‘Despacito’ heeft voor een wereldwijde Spaanse-pop revolutie gezorgd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een universitair onderzoek heeft uitgewezen dat de uit 2018 stammende wereldhit ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee voor een toename van de Spaanse-pop cultuur heeft gezorgd. Het gaat om een Amerikaanse onderzoek dat door het Observatorium van de Spaanse taal en Latijns-Amerikaanse culturen in de Verenigde Staten in samenwerking met het Instituto Cervantes van Harvard werd uitgevoerd.

Het mag duidelijk zijn dat de Spaanse taal steeds meer gebruikt wordt in de hiphop, R&B en andere stijlen muziek en steeds meer aanwezig is bij de pop-hits. Een van de duidelijkste voorbeelden daarvan is de enorme toename van downloads van dit soort Latijns-Amerikaanse muziek op Spotify en andere soortgelijke muziekdiensten. 

Daarbij heeft men niet alleen gekeken naar het effect van de Spaanse taal in de popmuziek in de Verenigde Staten maar ook wereldwijd en de enorme toename van reggaeton hits.

In het rapport verwijst men daarnaast naar de negentiger jaren toen er al een latin pop revolutie plaatsvond met artiesten als Gloria Estefan, Ricky Martin of Marc Anthony en hun bekende hits. Toen zorgde de ‘Latin-boom’ er al voor dat de Spaanse taal veel te horen was al werd ook toen nog steeds veel in het Engels gezongen met een Latijns Amerikaanse stijl muziek.

Nu wordt er veel meer in het Spaanse gezongen door een veelvoud van artiesten en een veelvoud aan muziekstijlen. In het geval van de Verenigde Staten is het Spaanstalige repertoire vaak aangepast aan de politieke, economische en sociale situatie van de Spaanse gemeenschap in het land.

Voor de lezers die ‘Despacito’ niet meer kunnen meezingen … even een geheugensteuntje 😉

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.