Extreemrechts Spanje wil benamingen zoals ‘veganistische gehaktballen’ verbieden

Extreemrechts Spanje wil benamingen zoals 'veganistische gehaktballen' verbieden
Beeld: Freepik

Extreemrechts Spanje wil benamingen zoals ‘veganistische gehaktballen’ verbieden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – “Je moet alles bij zijn naam noemen” zo meent de extreem rechtse partij VOX in Spanje. En dat heeft dit keer geen betrekking op partnergeweld, abortus of het migrantenbeleid maar … veganistisch eten en de benamingen. Schijnbaar is dit onderwerp belangrijk genoeg om in het Congres van Afgevaardigden een voorstel in te dienen.

VOX wil dat alles bij zijn naam wordt genoemd en in dit geval gaat het om de naam van plantaardige producten die vlees imiteren en om deze benamingen zo te reguleren dat er een einde komt aan de ‘veganistische gehaktbal’ (albóndiga vegana), ‘veganistische hamburger’ (hamburguesa vegana), ‘tofu worst’ (salchichas de tofu) en ‘veganistische schnitzel’ (escalope vegano) om maar enkele producten voor veganisten te noemen.

Met de ontwikkeling van deze nieuwe producten is er volgens VOX een conflict ontstaan ​​met de vleessector over wat wordt opgevat als ‘vlees’ en wanneer het is toegestaan ​​om namen te gebruiken die traditioneel aan vleesproducten worden toegeschreven zoals hamburger, worst, schnitzel, etc.

Het logische is dat als er totaal verschillende producten zijn, de namen ook totaal anders moeten zijn. Hoewel de producenten van de veganistische worsten en plantaardige hamburgers erin slagen hun producten een significant eiwitgehalte te geven, hebben ze op geen enkele manier dezelfde voedingswaarden als hun vleestegenhangers, omdat ze simpelweg geen vlees bevatten, legt de partij VOX uit in haar voorstel aan het Congres van Afgevaardigden.

VOX verzekert dat er al iets soortgelijks is bereikt in de zuivelsector en dat het niet langer mogelijk is om producten met de naam ‘sojamelk’ of ’tofukaas’ in supermarkten te vinden aangezien beide termen (melk en kaas) net zoals boter en yoghurt volgens Europese regelgeving alleen kunnen verwijzen naar producten van dierlijke oorsprong.

Om deze reden en om verwarring te voorkomen verzoekt VOX de Spaanse socialistische regering om ‘het op de markt brengen van plantaardige producten met de namen van vleesproducten’ niet toe te staan.

Ga naar de inhoud