Minder scheidingen in Spanje in corona-jaar 2020

Minder scheidingen in Spanje in corona-jaar 2020
Beeld: Freepik

Minder scheidingen in Spanje in corona-jaar 2020

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) hebben 80.015 koppels in 2020 gekozen voor een van de drie vormen van scheiding, een daling van 16,1 procent ten opzichte van 2019. Een op de drie scheidingen vond plaats na een relatie van meer dan 20 jaar terwijl de meeste scheidingen plaatsvonden in de leeftijdscategorie 40-49 jaar.

In 2020 vonden er in totaal volgens het Instituto Nacional de Estadística (INE) 80.015 scheidingen plaats in Spanje. Daaronder bevonden zich 77.200 echtscheidingen (divorcios), 2.775 scheidingen van tafel en bed (separaciones) en 40 ontbindingen van het huwelijk na van tafel en bed te zijn gescheiden (nulidades). In percentages spreekt men over 96,5 procent echtscheidingen, 3,5 procent scheidingen van tafel en bed en minder dan 0,1 procent ontbindingen. 

Het aantal echtscheidingen daalde in 2020 met 15,8 procent maar het aantal scheidingen van tafel en bed daalde met 22,7 procent en het aantal ontbindingen na een scheiding van tafel en bed daalde met 46,7 procent het afgelopen jaar.

Als extra detail wordt ook het aantal scheidingen vermeld van personen van gelijk geslacht (onofficieel homohuwelijken genoemd) wat er 1.095 waren in 2020, 1,4 procent van het totaal aantal scheidingen. 545 scheidingen vonden plaats tussen twee mannen en 551 tussen twee vrouwen.

De gemiddelde duur van een huwelijk na echtscheiding was 16,6 jaar wat iets minder is dan in 2019. Wat verder opvalt is dat in 32,8 procent van de gevallen er een scheiding plaatsvond na een huwelijk van meer dan 20 jaar en in 19 procent van de scheidingen na een huwelijk tussen 5 en 9 jaar.

Het merenddeel van de echtscheidingen vond plaats in de leeftijdcategorie 40-49 jaar bij zowel mannen als vrouwen. In 82 procent van de scheidingen ging het om twee personen met de Spaanse nationaliteit, in 10,6 procent van de gevallen had een van de betrokken personen een buitenlandse nationaliteit en in 7,4 procent van de gevallen waren beide personen afkomstig uit het buitenland. 

In 42 procent van de echtscheidingen was er sprake van een scheiding zonder kinderen, in 46 procent waren er minderjarige kinderen bij betrokken en in 5,4 procent van de gevallen meerderjarige kinderen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.