Glas in de glasbak na 22 uur kan beboet worden met 2.000 euro in Madrid

Glas in de glasbak na 22 uur kan beboet worden met 2.000 euro in Madrid
Beeld: 123rf

Glas in de glasbak na 22 uur kan beboet worden met 2.000 euro in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn de regels rondom het huisvuil aangepast. Zoals bekend kent Spanje een systeem van containers op straat die in principe elke dag/nacht geleegd worden. Helaas zijn er veel personen die niet begrijpen dat je een container open kunt doen en wordt er van alles naast de container gezet. Maar dat is niet alles, ook de tijdstippen die op de containers staan worden niet gerespecteerd en dus heeft de gemeente Madrid de regels strenger gemaakt.

In feite gaat het om een nieuwe schoonmaakverordening die strengere regels kent wat betreft geluidsoverlast voor de buren en om het image van de stad te verbeteren. Zo wordt het bijvoorbeeld verplicht in de horeca om op elke tafel een asbak en afvalbak te plaatsen om te voorkomen dat peuken en afval op de grond terecht komt.

In de toekomst mag je ook alleen het glas nog in de glasbak doen tussen 8 en 22 uur, dat is 14 uur per dag. Doe je het glaswerk buiten dit tijdstip in de glasbak en wordt je gezien of gehoord, dan kan dat een boete van 750 euro opleveren. Het plaatsen van kartonnen dozen naast de papierbak is ook verboden (en slecht voor het imago) en kan een boete tot 2.000 euro opleveren, voorheen was dat 200 euro.

In feite zijn deze veranderingen gericht op de horecaondernemers en hun personeel die na sluitingstijd nog het glas in de glasbak doen of het karton niet in maar naast de papierbak plaatsen. Niet goed voor de nachtrust van de inwoners en slecht voor het image van de stad, aldus de gemeente Madrid.

Wat betreft het imago is ook gedacht aan het beschilderen van straatmeubilair of bijvoorbeeld kiosken, geldautomaten etc. De eigenaren daarvan worden verplicht deze netjes te houden en schilderingen of graffiti te verwijderen. Doet iemand dat niet dan kan dat een boete van 750 euro opleveren.

En dan nog het probleem van de ‘botellones’ ofwel het drinken in groepen op straat. Het achterlaten van afval, flessen, blikjes of plastic zakken kan beboet worden met 2.000 euro wat veel meer is dan de huidige boete van 600 euro wat dezelfde boete is voor het op straat gooien van afval.

Ga naar de inhoud