Search
menu
Search

PP-leider verliest eerste stemmingsronde om nieuwe regering te vormen in Spanje

PP-leider verliest eerste stemmingsronde om nieuwe regering te vormen in Spanje
Beeld: Congreso de los Diputados / web

PP-leider verliest eerste stemmingsronde om nieuwe regering te vormen in Spanje

Zoals verwacht heeft de Partido Popular partijleider Alberto Núñez Feijóo de eerste stemmingsronde in het Congres met vier stemmen van een meerderheid verloren en heeft hij vrijdag een tweede kans om meer ja- dan nee-stemmers te krijgen.

Zoals verwacht kwam de conservatieve Partido Popular (PP) partijleider Alberto Núñez Feijóo vier stemmen tekort om benoemd te worden tot premier van de regering. De leider van de PP had deze woensdag een absolute meerderheid in het Congres nodig, oftewel 176 zetels, maar behaalde slechts 172 (de stemmen van de PP, Vox, UPN en CC), terwijl de rest van het Congres tegen stemde, oftewel 178 nee-stemmers.

Als deze cijfers zich aanstaande vrijdag herhalen, wanneer de tweede stemronde gepland staat waarin een eenvoudige meerderheid (meer ja-stemmen dan nee-stemmen) vereist is, zal Alberto Núñez Feijóo definitief zijn investituur verliezen.

Vanaf deze dinsdag begint de periode van twee maanden waarin het Congres een nieuwe premier moet benoemen. Als dat niet lukt, zal de Spaanse koning het parlement ontbinden en zullen er in januari nieuwe algemene verkiezingen worden uitgeschreven. Maar voordat het zover is, zal er nog veel gebeuren.

Zoals aanstaande vrijdag, als het mogelijk falen van Feijóo’s investituur wordt bevestigd, zal koning Felipe VI een nieuwe consultatieronde moeten organiseren om een nieuwe kandidaat aan te wijzen. Op dat moment is Pedro Sánchez, de leider van de PSOE, de meest waarschijnlijke kandidaat, hoewel hij nog steeds bezig is met het verzamelen van voldoende steun om als president te worden aangewezen.

En dat verzamelen heeft nogal wat politieke problemen veroorzaakt omdat de separatistische partijen een amnestie eisen van de Catalaanse leiders. Sánchez heeft nog niet toegezegd dat er amnestie zal komen, maar alleen dat woord en de mogelijkheid heeft al voor een storm in Spanje gezorgd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?