Search
menu
Search

Wat betekenen de problemen bij Vacansoleil voor Spanje-reizigers?

Wat betekenen de problemen bij Vacansoleil voor Spanje-reizigers?
Beeld: Vacansoleil & canva.com

Wat betekenen de problemen bij Vacansoleil voor Spanje-reizigers?

De Eindhovense reisorganisatie Vacansoleil heeft de zomer van 2023 overleefd, maar de toekomst is onzeker. Het bedrijf heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd, maar is nog niet definitief failliet verklaard. Wat betekent dit voor reizigers die mogelijk met de Nederlandse reisorganisatie in Spanje op vakantie zijn of op reis zouden gaan?

Vacansoleil heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een aantal tegenslagen. De pandemie zorgde voor een flinke omzetdaling, en de hoge inflatie en rente maken het voor het bedrijf moeilijk om nieuwe financiering aan te trekken. De komende weken zal Vacansoleil samen met een bewindvoerder onderzoeken of het bedrijf een toekomst heeft. Als het bedrijf failliet gaat, krijgen klanten waarschijnlijk hun geld terug via het garantiefonds SGR.

Vacansoleil verzorgt al sinds 1969 campingvakanties in 22 Europese landen. Het bedrijf telt zo’n 300 medewerkers, die in Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Weert werken. Naar eigen zeggen heeft de campingspecialist jaarlijks een half miljoen klanten. In Spanje biedt Vacansoleil ruim 40 campings aan.

Volgens Vacansoleil zijn er op het moment van de bekendmaking circa 100 gezinnen op vakantie, maar het is niet bekend gemaakt of er ook klanten in Spanje aanwezig zijn. Alle klanten krijgen in ieder geval bericht van de reisorganisatie. Volgens de eigen Q&A-pagina van Vacansoleil, kan het voorkomen dat campingeigenaren vragen dat de klanten zelf het verblijf betalen. De klant hoeft een campingeigenaar in principe niet te betalen. Indien de camping dit toch vraagt, moet de klant contact opnemen met de customer care afdeling. 

Er staan ook nog klanten op het punt om te vertrekken met Vacansoleil, maar de vraag is niet of deze klanten nog op vakantie kunnen gaan, maar meer of deze reizigers dat nog wel willen met een mogelijk faillissement. Voor veel reizigers valt de herfstvakantie waarschijnlijk in het water.

En dan is er nog een derde groep klanten die reeds een campingreis heeft geboekt en heeft aanbetaald. Deze klanten kunnen hoogstwaarschijnlijk hun geld terugkrijgen via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), maar ook dit is nog niet 100% zeker, al is Vacansoleil wel aangesloten bij de SGR.

Voor meer informatie en een Q&A-pagina, kun je HIER klikken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?