Catalaanse parlement verklaart onafhankelijkheid en Spaanse Senaat activeert artikel 155

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse parlement verklaart onafhankelijkheid en Spaanse Senaat activeert artikel 155

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Catalaanse parlement heeft besloten wat volgens 2 van de 5,3 miljoen stemgerechtigde Catalanen terecht is, een onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen. In het Catalaanse parlement heeft men uiteindelijk met een kleine meerderheid besloten het voorstel van de Junts pel Sí en CUP aan te nemen waardoor de weg naar onafhankelijkheid is vrijgemaakt. Het was opnieuw een chaotische parlementaire zitting waarbij de oppositiepartijen nog voor het stemmen uit protest het parlement verlieten. De toekomst van Catalonië, de Catalaanse politici en erger nog van de in Catalonië wonende Catalanen, Spanjaarden en buitenlanders is nu erg onzeker.

Slechts minuten nadat het Catalaanse parlement gekozen had voor het proces van onafhankelijkheid keurde de Spaanse Senaat in Madrid het artikel 155 goed waardoor de Spaanse regering kan overgaan naar de stappen om de orde en wetshandhaving in Catalonië te herstellen. Wat er precies allemaal gaat gebeuren is nog onzeker maar de Spaanse regering zal alles om in het werk stellen om de veiligheid van alle in Catalonië wonende personen, dus niet alleen de separatisten waar de Catalaanse regering rekening mee houdt, te garanderen en de personen die alle wetten hebben overtreden aan te pakken.

Het Catalaanse parlement keurde uiteindelijk de onafhankelijkheid met een kleine meerderheid goed. Van de 135 Catalaanse parlementsleden brachten er 82 hun stem uit waarvan er 70, precies 2 meer dan de benodigde 68 stemmen, kozen voor onafhankelijkheid. Deze omkeer komt als een verrassing omdat Puigdemont donderdag nog voor vervroegde verkiezingen leek te kiezen. Dat werd uiteindelijk door gebrek aan garanties vanuit Madrid, aldus Puigdemont, afgeketst waardoor hij de bal terug schopte naar het Catalaanse parlement waar men op vrijdag koos voor stemming.

De onafhankelijkheid van Catalonië is dus nu weliswaar door het Catalaanse parlement aangenomen maar wel in het geheim met een zogenaamde geheime stemming waarbij niet bekend is wie wat gestemd heeft en daarnaast toch ook wel met angst voor wat de toekomst zal brengen. Het Catalaanse parlement blijft volhouden dat ze de onafhankelijkheid uitroepen omdat het Catalaanse volk dat wil maar dat is niet juist. Daarnaast heeft Puigdemont gezegd dat een ruime meerderheid van de parlementariërs de onafhankelijkheid wil maar dat is ook niet waar.

Uiteindelijk was het niet Puigdemont die, zoals de krant El Confidencial het noemt, het vuile werk deed maar de uiteindelijke onafhankelijkheid liet afhangen van het Catalaanse parlement waardoor nu niet alleen Puigdemont strafbaar is geworden maar alle parlementariërs die voor onafhankelijkheid hebben gekozen en dus gerebelleerd hebben tegen de Spaanse grondwet waarvoor ze maximaal 30 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Meteen na het uitroepen van de onafhankelijkheid riep Puigdemont op tot rust bij het Catalaanse volk omdat er moeilijke tijden aankomen. Deze moeilijke tijden worden onder andere veroorzaakt door het activeren van artikel 155 waarbij de Catalaanse regering ontbonden wordt, het Catalaanse parlement minder bevoegdheden zal krijgen, de Catalaanse politie door Madrid bestuurd zal worden en de Catalaanse televisie en radio onder curatele gesteld worden. Daarnaast is de geldkraan naar Catalonië compleet dichtgedraaid en ontvangt niemand van de Catalaanse separatistische hun of haar loon terwijl er nieuwe verkiezingen zitten aan te komen in Catalonië. Vooralsnog is artikel 155 een scenario wat nog nooit in Spanje heeft plaatsgevonden dus hoe en wat er gaat gebeuren is erg onzeker.

Ga naar de inhoud