Spanje gaat kolenmijnen sluiten

Pixabay
Beeld: Pixabay

Spanje gaat kolenmijnen sluiten

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De socialistische regering van Pedro Sánchez heeft een ander klimaatbeleid dan de vorige conservatieve regering van Mariano Rajoy. Dat was al te merken aan de overeenkomst binnen de EU over het klimaat en milieu, de afschaffing van de zogenaamde zonbelasting en het mogelijk maken voor iedereen om zonnepanelen te plaatsen en nu door de sluiting van de vervuilende kolenmijnen in Spanje.

Nog voor het einde van dit jaar moeten alle nog functionerende kolenmijnen in Spanje sluiten. De vakbonden CCOO, UGT en USO van de meer dan 1.000 arbeiders in de sector hebben een overeenkomst gesloten met de regering wat de staatskas 250 miljoen euro (verdeeld over vijf jaar) zal gaan kosten. Dat is nog altijd vele malen minder dan de miljardensteun die normaal als financiering naar de kolenmijn gaat.

Beide partijen zijn tevreden over de deal waarbij de oudere mijnwerkers (48+ met minimaal 20 jaar arbeidsgeschiedenis) met vervroegd pensioen kunnen gaan en de jongere mijnwerkers scholing krijgen. Daarnaast zijn er miljoenen euro’s beschikbaar die gebruikt gaan worden in milieuherstel in de mijngebieden en het groen maken van dezelfde regio’s.

De Spaanse mijnindustrie is niet meer wat het geweest is. Waar in de jaren zestig er nog meer dan 100.000 mensen werkten in de mijnen is dat anno 2018 nog slechts 2% wat neerkomt op iets meer dan 2.000 mijnwerkers waarvan het merendeel een hogere leeftijd heeft. De meeste mijnen zijn in Spanje te vinden in het noorden en noordwesten van Spanje zoals in Galicië en Asturië.

De deal die nu op tafel ligt geldt alleen voor de mijnwerkers bij mijnbedrijven en niet voor de overheidsmijnen. De onderhandelingen voor die sector beginnen nu.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.