Spanje gaat kolenmijnen sluiten

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje gaat kolenmijnen sluiten

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De socialistische regering van Pedro Sánchez heeft een ander klimaatbeleid dan de vorige conservatieve regering van Mariano Rajoy. Dat was al te merken aan de overeenkomst binnen de EU over het klimaat en milieu, de afschaffing van de zogenaamde zonbelasting en het mogelijk maken voor iedereen om zonnepanelen te plaatsen en nu door de sluiting van de vervuilende kolenmijnen in Spanje.

Nog voor het einde van dit jaar moeten alle nog functionerende kolenmijnen in Spanje sluiten. De vakbonden CCOO, UGT en USO van de meer dan 1.000 arbeiders in de sector hebben een overeenkomst gesloten met de regering wat de staatskas 250 miljoen euro (verdeeld over vijf jaar) zal gaan kosten. Dat is nog altijd vele malen minder dan de miljardensteun die normaal als financiering naar de kolenmijn gaat.

Beide partijen zijn tevreden over de deal waarbij de oudere mijnwerkers (48+ met minimaal 20 jaar arbeidsgeschiedenis) met vervroegd pensioen kunnen gaan en de jongere mijnwerkers scholing krijgen. Daarnaast zijn er miljoenen euro’s beschikbaar die gebruikt gaan worden in milieuherstel in de mijngebieden en het groen maken van dezelfde regio’s.

De Spaanse mijnindustrie is niet meer wat het geweest is. Waar in de jaren zestig er nog meer dan 100.000 mensen werkten in de mijnen is dat anno 2018 nog slechts 2% wat neerkomt op iets meer dan 2.000 mijnwerkers waarvan het merendeel een hogere leeftijd heeft. De meeste mijnen zijn in Spanje te vinden in het noorden en noordwesten van Spanje zoals in Galicië en Asturië.

De deal die nu op tafel ligt geldt alleen voor de mijnwerkers bij mijnbedrijven en niet voor de overheidsmijnen. De onderhandelingen voor die sector beginnen nu.

Ga naar de inhoud