skip to Main Content
Spanje gaat kolenmijnen sluiten
RTVE

Spanje gaat kolenmijnen sluiten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje gaat kolenmijnen sluiten

RTVE

MADRID – De socialistische regering van Pedro Sánchez heeft een ander klimaatbeleid dan de vorige conservatieve regering van Mariano Rajoy. Dat was al te merken aan de overeenkomst binnen de EU over het klimaat en milieu, de afschaffing van de zogenaamde zonbelasting en het mogelijk maken voor iedereen om zonnepanelen te plaatsen en nu door de sluiting van de vervuilende kolenmijnen in Spanje.

Nog voor het einde van dit jaar moeten alle nog functionerende kolenmijnen in Spanje sluiten. De vakbonden CCOO, UGT en USO van de meer dan 1.000 arbeiders in de sector hebben een overeenkomst gesloten met de regering wat de staatskas 250 miljoen euro (verdeeld over vijf jaar) zal gaan kosten. Dat is nog altijd vele malen minder dan de miljardensteun die normaal als financiering naar de kolenmijn gaat.

Beide partijen zijn tevreden over de deal waarbij de oudere mijnwerkers (48+ met minimaal 20 jaar arbeidsgeschiedenis) met vervroegd pensioen kunnen gaan en de jongere mijnwerkers scholing krijgen. Daarnaast zijn er miljoenen euro’s beschikbaar die gebruikt gaan worden in milieuherstel in de mijngebieden en het groen maken van dezelfde regio’s.

De Spaanse mijnindustrie is niet meer wat het geweest is. Waar in de jaren zestig er nog meer dan 100.000 mensen werkten in de mijnen is dat anno 2018 nog slechts 2% wat neerkomt op iets meer dan 2.000 mijnwerkers waarvan het merendeel een hogere leeftijd heeft. De meeste mijnen zijn in Spanje te vinden in het noorden en noordwesten van Spanje zoals in Galicië en Asturië.

De deal die nu op tafel ligt geldt alleen voor de mijnwerkers bij mijnbedrijven en niet voor de overheidsmijnen. De onderhandelingen voor die sector beginnen nu.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik zie dat mijn reactie niet geplaatst is of weg is gehaald??
  Hulde aan de PSOE roept hier iemand?
  Wat heeft de PSOE dan nu gedaan?
  Zoals al eerder gezegd en ook bekend is, die hele zonnebelasting moest Spanje al van de Europese Commissie afschaffen, daar heeft de PP en de PSOE dan ook geen eer meer aan te behalen heh. Als je al een partij hier de eer van moet geven, dan is het de EU en niemand anders, had Spanje dit niet afgeschaft dan zouden alle subsidies worden bevroren.
  Zonder die dreiging, had ik nog wel eens willen zien of de PSOE het ook had gedaan.
  Overigens was de PP hier ook al mee bezig.
  En daar komt nog bij, dat de belasting op papier bestond, maar in de praktijk nooit geheven is, dus AUB niet te snel juichen.
  Voor de kolen hetzelfde, we spreken over de kolenmijnen, niet over de kolen centrales heh! Die blijven nog wel even doordraaien omdat er voor de rest te weinig alternatief is in Spanje, de waterkracht centrales en de wind turbines, brengen bij lange na niet genoeg op.
  Dus wat heeft de PSOE nu gedaan hier? Een bedrijfstak stop gezet, die al ten dode was opgeschreven en nu gaat Spanje de kolen gewoon uit het buitenland halen.
  Ik zie niet in waarom je daar zo over moet juichen? Alleen omdat er nu geen subsidies meer naar deze bedrijven toegaan? Die kosten zijn ze wel weer kwijt door het inkopen van steenkool.

 2. De kas van de vakbonden wordt weer goed gevuld. Kunnen ze weer wat leuks mee doen zoals de ERE-fraude in Andalusië. En of ze echt dicht gaan (in de winter, binnen 60 dagen?????), dat zien we wel. Ik geloof daar niks van.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken