Eigenaren van toeristische woningen moeten de gasten bij de politie registreren in Spanje

Eigenaren van toeristische woningen moeten de gasten bij de politie melden in Spanje
Beeld: Freepik

Eigenaren van toeristische woningen moeten de gasten bij de politie registreren in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op dinsdag is in Spanje door de Ministerraad een nieuw koninklijk besluit (decreet) aangenomen waarin staat dat particuliere eigenaren van toeristische appartementen, huizen en voertuigen de verplichting hebben om de identiteit van de huurders bij de politie aan te geven. Daarmee past het eerder genomen koninklijk besluit over deze verplichting voor professionele verhuurders zich aan de huidige realiteit aan.

De belangrijkste reden voor de verplichte registratie van de huurders is de openbare veiligheid vanwege terroristische activiteiten en activiteiten die met de georganiseerde misdaad te maken hebben. Deze maatregelen waren al actief voor professionele verhuurders en verhuurplatforms maar wordt nu uitgebreid naar particuliere verhuurders voor toeristische gebruik.

In tegenstelling tot de professionele verhuurders zoals hotels, pensions, campings, bungalows, toeristische appartementen/huizen en touroperators die zich moeten inschrijven in een speciaal register, geldt die verplichting van inschrijving niet voor particuliere verhuurders. De particuliere verhuurder moet echter wel de identiteit van de huurders doorgeven aan de nationale veiligheidstroepen/politie. Dat geldt voor zowel de verhuur van accommodaties als voertuigen die particulier verhuurd worden aan derden.

Touroperators en digitale platforms die diensten verlenen in Spanje moeten zich registreren in een geautomatiseerd activiteitenregister waar ze informatie moeten verstrekken over de activiteiten die ze uitvoeren en elementaire klantgegevens moeten verstrekken.

In het koninklijk besluit is ook vastgelegd dat er twee registers komen, een voor accommodaties en een voor voertuigen. Deze worden beheerd door het Secretaria de Estado de Seguridad. In deze registers wordt de verzamelde data opgeslagen met het oog op preventie, onderzoek, opsporing of vervolging van strafbare feiten, in overeenstemming met de toepasselijke regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.