Spanje kan met tekort aan whiskey, rum, gin en wodka kampen door Brexit en crisis in transportsector.

Spanje kan met tekort aan whiskey, rum, gin en wodka kampen door Brexit en crisis in transportsector.
Beeld: 123rf

Spanje kan met tekort aan whiskey, rum, gin en wodka kampen door Brexit en crisis in transportsector.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje loopt het risico binnenkort te kampen met een tekort aan sterke dranken, in het bijzonder de populaire varianten als whiskey, gin, rum en wodka. Verschillende factoren dragen bij aan die dreiging die reeds voelbaar is in bars, discotheken en restaurants maar nog niet in de supermarkt. Staat een grote drooglegging op het spel?

Bosco Torremocha, directeur van de koepelorganisatie voor sterke dranken van Spanje, bevestigt het dreigende tekort. Hij wijst op de explosieve combinatie van de stijgende kosten van het maritieme transport met een stijging van 350% die vooral de toevoer van rum uit de Caraïben in gevaar brengt en de problemen bij de douane. Aan de douane gaat het dan vooral om de moeilijkheden die gerelateerd zijn aan de Brexit. Vooral de invoer van Britse Whisky heeft daaronder te lijden.

Net nu de meeste maatregelen van de pandemie zijn opgeheven, voelen honderden bars en discotheken al de gevolgen van de moeilijke marktsituatie. Vicente Pizcueta, woordvoerder van España de Noche (Spaans nachtleven, of de nationale federatie van vrijetijds- en spektakelbedrijven) nuanceert de problemen. Pizcueta geeft toe dat het op de internationale markt rommelt. Een aantal bekende merken kunnen in Spanje in het gedrang komen maar de interne Spaanse markt heeft voldoende alternatieve rum, wodka of gin om dat gat te dichten.

Verder wijst onderzoek gelukkig uit dat er, in tegenstelling tot in het Verenigd Koninkrijk, geen enkel probleem is met de toevoer van bier. Spanje is naast landen als Tsjechië of Duitsland één van de grootste consumenten van het gerstenat maar het beschikt over voldoende producenten op het schiereiland om de hoge productie te verzekeren. 

Wie er toch niet helemaal gerust in is, geniet dus de volgende dagen maar beter van een paar niet Spaanse sterke dranken in het uitgaansleven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.