Duurste tomaat van Spanje is ‘Huevo de Toro’ ofwel stierenbal uit Málaga

Duurste tomaat van Spanje is ‘Huevo de Toro’ ofwel stierenbal uit Málaga
Beeld: Asociación de Productores de Tomate Huevo Toro / web

Duurste tomaat van Spanje is ‘Huevo de Toro’ ofwel stierenbal uit Málaga

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De gastronomie van Málaga is wereldberoemd. Iedereen weet dat de Malageense keuken fantastisch is en dat de reden daarvoor vaak de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn. Één van die ingrediënten is de tomaat. En de beste en duurste tomaat is de ‘Huevo de Toro’, oftewel de stierenbal. Deze wordt voornamelijk in de vallei van Guadalhorce gekweekt. 

Waarom is deze tomaat de duurste die te krijgen is? De uitleg is simpel; omdat hij uniek is in smaak en grootte. Deze Malageense tomaat blinkt uit door zijn perfecte maat en zijn intense kleur. Normaal gesproken wegen ze zo tussen de 300 en 600 gram, maar sommige kunnen zelfs meer dan een kilo wegen. De intense rode kleur is te danken aan het hoge gehalte van lycopeen. Dit geeft het ook een groot gehalte aan antioxidanten. Daarnaast zijn ook de inhammen erg karakteristiek. 

Ook de smaak is uniek. De tomaat is meerlobbig, heeft erg weinig zaadjes en heeft één van de meest vlezige harten die een tomaat maar kan hebben. De smaak is erg zacht in de mond en zelfs een beetje romig. De balans tussen zuur en zoet is perfect. Ook de huid is bijzonder. Deze is erg dun en daarom moet de tomaat voorzichtig behandeld worden tijdens de oogst, de inpak en de verkoop. Hij kan daarom ook niet over lange afstanden vervoerd worden en wordt dus maar op een klein gebied verkocht. 

Er is zelfs een eigen non-profit vereniging, de ‘Asociación de Productores de Tomate Huevo Toro’ (vereniging van producenten van de tomaat Huevo de Toro). Het doel van de vereniging is om de waarde die de tomaat verdient ook te genereren. De tomaat is zo bijzonder en wordt bovendien in de openlucht gekweekt in de vallei van Guadalhorce en heeft door het kleine groei- en distributiegebied wat extra aandacht nodig. Daarnaast heeft de tomaat ook tijdens de productie veel aandacht nodig. Hij moet gesnoeid en bijgehouden worden met de hand. 

De prijs van de tomaat is rond de drie euro per kilo als deze direct van de producent gekocht wordt. Op de markt wordt deze voor bijna de dubbele prijs verkocht, zo’n 5 à 6 euro. De grote maat van de tomaat kan veroorzaken dat één tomaat al zo duur is, omdat één tomaat wel één kilo kan wegen. 

Tot slot is er ook een jaarlijkse wedstrijd om te zien wie de beste Huevo de Toro tomaat heeft gekweekt. De laatste wedstrijd werd gewonnen door Daniel García Plaza en hij won met de veiling van één doos tomaten wel 4.000 euro.

Ga naar de inhoud