De helft van de inwoners van Teruel moet provincie verlaten op zoek naar kansen

De helft van de inwoners van Teruel moet provincie verlaten op zoek naar kansen
Beeld: Canva

De helft van de inwoners van Teruel moet provincie verlaten op zoek naar kansen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – Dat Spanje een land van contrasten is wisten we al. Terwijl grote steden als Barcelona en Madrid alle kansen bieden, zijn grote delen van het land dunbevolkt en is het er voor jongeren veel moeilijker. Volgens recente cijfers van het Nationale Instituut voor Statistiek (INE) moet de helft van alle inwoners van Teruel het geluk op een bepaald moment elders zoeken.

De helft van de mensen die in Teruel geboren worden zal ooit de provincie verlaten. Van de 174.602 turolenses (inwoners van Teruel) die vandaag in Spanje wonen, wonen er 85.552 (49%) elders in het land. Een groot contrast met andere provincies zoals Zaragoza. Daar ligt dat cijfer op 17,5 %.

In Teruel klinkt verontwaardiging. Men wijst naar basisvoorzieningen als een goede internetverbinding die nog lang niet overal gewaarborgd zijn. Ook zijn er nog niet genoeg programma’s die de ontvolking moeten tegengaan.

Toch zegt José Antonio Guillén, directeur van Cepyme Aragón, dat hij niet denkt dat de turolenses “slachtoffers zijn”. “Teruel is een voorbeeld van verzet. Ondanks dat het hier nooit echt goed is gegaan, blijven we rechtop staan”. Het grootste probleem blijft echter de demografische situatie. Sinds 2009 verloor de provincie nog eens meer dan 12.000 inwoners. Een daling met 8,4% tot 134.360 in totaal.

In totaal zijn er nu geen 9 inwoners per vierkante kilometer meer. Bovendien is 24,1% van de bevolking er ouder dan 64 jaar. 93 dorpen in de provincie hebben minder dan 100 inwoners en 9 op de 10 dorpen hebben er minder dan 1.000. De emigratie heeft daar zijn deel in. In Zaragoza verblijven 26.131 inwoners van Teruel, in Catalonië zijn dat er 24.218 en in Valencia 22.319.

Als gevolg heeft de provincie bovendien nood aan meer werkkrachten. Volgens de cijfers zijn er zo een 4.000 arbeiders nodig om alle plekken in te vullen. Aan de Spaanse staat wordt dan ook dringend om meer maatregelen gevraagd om Teruel terug nieuw leven in te blazen want ‘Teruel existe’ ofwel ‘Teruel bestaat’, een bekende slogan van jaren geleden om aandacht aan de provincie te geven.

Ga naar de inhoud