VOETBAL: Eerste klassieker of ‘el clásico’ tussen FC Barcelona en Real Madrid (UPDATE)

VOETBAL: Eerste klassieker of ‘el clásico’ tussen FC Barcelona en Real Madrid
Beeld: via 123rf

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op zaterdag 28 oktober om 16.15 uur wordt de ‘El Clásico’ wedstrijd tussen Spanje’s FC Barcelona en Real Madrid gespeeld. Dit keer in Barcelona, maar niet in het vertrouwde Camp Nou stadion dat geheel verbouwd wordt, maar in het in het Estadio Olimpico op de Montjuïc berg. Het gaat om de eerste ‘El Clásico’ wedstrijd tussen aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid in speelronde 11 (van de 38) van het voetbalseizoen 2023/2024.

Real Madrid staat op dit moment (vreemd genoeg samen met Girona) met 25 punten op de eerste plaats, maar FC Barcelona staat weliswaar op de derde plaats maar met 24 punten, dus slechts één punt verschil. Bij winst staat Barça dus met twee punten verschil bovenaan als Girona niet wint. Bij gelijkspel blijft Real Madrid boven FC Barcelona staan op de lijst, en bij winst zal Madrid verder verwijderd zijn van Barcelona.

Cijfers

Als gekeken wordt naar de geschiedenis van de El Clásico wedstrijden valt het volgende op. Van de 186 wedstrijden die beide clubs in de Spaanse voetbalcompetitie tegenover elkaar stonden wist Real Madrid er 77 te winnen en wist FC Barcelona er 74 keer met de titel vandoor te gaan. Er werd daarnaast 35 gelijk gespeeld.

Het totaal aantal doelpunten dat beide clubs hebben gemaakt tussen februari 1929 en maart 2023 waren er 297 voor Madrid en 296 voor Barcelona. Dit zijn dan alleen de cijfers van de klassiekers in de Spaanse voetbalcompetitie (en dus niet de Copa del Rey en andere competities).

Ander detail is dat Lionel Messi van FC Barcelona met 26 doelpunten de all-time topscoorder is, gevolgd door Alfredo Di Stéfano van Real Madrid met 18 doelpunten, hetzelfde aantal als Cristiano Ronaldo van Real Madrid en twee meer dan de 16 doelpunten van Karim Benzema van Real Madrid.

UPDATE: De eerste klassieker van dit voetbalseizoen is geëindigd in een 1-2 winst voor Real Madrid. FC Barcelona kwam in de 6e minuut al op een 1-0 voorsprong na een doelpunt van Gündogan, maar in de tweede helft wist Bellingham twee doelpunten te maken voor Real Madrid, het eerste in de 68e minuut gevolgd door het tweede doelpunt in de verlenging in minuut 92. Real Madrid staat nu met 28 punten opnieuw gelijk met Girona op de eerste plaats, terwijl FC Barcelona met 24 punten op de derde plaats is blijven staan.