Europese Unie verplicht Spanje actie te ondernemen tegen het kankerverwekkende radongas in woningen

Oeps ... foto ontbreekt!

Europese Unie verplicht Spanje actie te ondernemen tegen het kankerverwekkende radongas in woningen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na 30 jaar van waarschuwingen uit de wetenschappelijke wereld aan het adres van de Spaanse overheid heeft de Europese Unie het land verplicht om vanaf 2018 actie te ondernemen tegen het gevaarlijke maar vrij onbekende radongas. Radongas in woningen is bijna niet te vermijden maar constante ventilatie en diverse andere maatregelen zorgen er wel voor dat de concentraties laag blijven. Dat is belangrijk omdat het radioactieve radongas gezien wordt als de stille veroorzaker van longkanker.

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord en datzelfde geldt ook voor veel Spanjaarden aangezien het om een natuurlijk fenomeen gaat waar weinig aandacht aan besteed wordt. Radon is een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de bodem en uit verschillende bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen, materialen die veel gebruikt worden en zeker aanwezig zijn in oudere woningen zoals de traditionele bakstenen en marmer.

In Nederland en België zorgt het radongas voor enkele honderden gevallen van longkanker op jaarbasis maar in Spanje is dat aantal vele malen hoger. De gebieden waar men het meeste last heeft van dit natuurlijke maar radioactieve gas zijn Galicië met de provincies Ourense en Pontevedra bovenaan de lijst, Castilla y León, Extremadura, Castilla-La Mancha en de Comunidad de Madrid, aldus de informatie van het Spaanse Consejo de Seguridad Nuclear. Bekijk hier een kaart van Spanje.

Radongas is ondanks dat het radioactief is niet schadelijk want je ademt het in maar ook weer uit voordat het daadwerkelijk schade veroorzaakt. Het probleem is echter dat radongas vervalt waarbij vaste stoffen ontstaan die ook radioactief zijn. Deze kleine deeltjes hechten zich aan stofdeeltjes die, als je deze inademt, in de longen komen waarna je deze niet meer uitademt. De straling van die vaste deeltjes kan longkanker veroorzaken. Hoe meer je inademt hoe groter de kans op longkanker.

Al meer dan 30 jaar zijn er wetenschappelijke bewijzen van radongas in Spanje en gedurende al die jaren worden de Spaanse autoriteiten ook al gewaarschuwd voor het gezondheidsprobleem. Actie vanuit de Spaanse overheid was er niet of nauwelijks. Sinds dat in 2013 de Europese Unie een decreet heeft aangenomen dat er verplichte metingen moeten komen op werkplaatsen zoals winkels, fabrieken en kantoren maar ook op die plaatsen die als risicovol worden gezien, is ook de druk op de Spaanse overheid gegroeid. Zo dienen oudere woningen en gebouwen regelmatig gecontroleerd te worden en dient men maatregelen te nemen zoals betere ventilatie en verbeteringen aan bestaande gebouwen. Bij nieuwbouw woningen en gebouwen dient men betere keuzes te maken wat betreft de bouwmaterialen. In de praktijk gebeurt dat echter weinig.

In Spanje heeft het Ministerie van Ontwikkeling een speciale commissie opgericht die de aanwezigheid van radongas in woningen, publieke gebouwen en werkplaatsen tegen moet gaan. Zo werd er in 2017 al een speciale code opgezet voor gebouwen, het Código Técnico para la Edificación, met daarin veel eisen waaraan woningen en andere gebouwen moeten voldoen. Volgens de Europese Unie gaan die maatregelen van de Spaanse overheid niet ver genoeg en wordt het land verplicht om vanaf 2018 actief te gaan strijden tegen het radongas.

0f5887a28bcbbbe17caee5099862ef8a

Het gas bevindt zich veel in de granieten ondergrond waar meer radon wordt gegenereerd omdat de rotsen rijk zijn aan uranium, het bronelement van dit gas. Professor Preventieve Geneeskunde Xoán Miguel Barros heeft een van de meest accurate kaarten van Spanje samengesteld waarop men kan zien waar de kritieke punten in het land zijn. Hieruit kan geconcludeerd worden dat vooral de deelstaat Galicië een grote risicozone is waar bijna alle werkplekken rekening moeten houden met radongas wat ook veel voorkomt in de woningen. Er komen in Galicië dan ook veel gevallen voor van longkanker bij mensen die niet roken.

Ga naar de inhoud