De steden met het duurste kraan- en drinkwater van Spanje

De steden met het duurste kraan- en drinkwater van Spanje
Beeld: 123rf

De steden met het duurste kraan- en drinkwater van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een studie over de drink- en kraanwatertarieven in de 50 provinciale hoofdsteden, Vigo, Gijón en de autonome steden Ceuta en Melilla gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er belangrijke verschillen zijn in de uiteindelijke prijs die de huishoudens moeten betalen voor het water dat uit de kraan komt. Voor een jaarverbruik van 175 m3 (een huishouden met vier personen) variëren de kosten tussen 157 euro in Palencia en 560 euro in Sevilla (257% duurder).

De hoge kosten van kraanwater in sommige steden zou volgens de OCU verklaard kunnen worden door de grotere bevoorradingsproblemen. Deze beperking zou alleen het deel van de rekening moeten treffen dat betrekking heeft op de bevoorrading maar de waterreiniging en de watermeters spelen blijkbaar ook grote rollen bij de uiteindelijke waterkosten.

De OCU bevestigt met dit onderzoek ook dat er geen promotie plaatsvindt om op water te bezuinigen maar dat er zelfs hogere vaste lasten gelden voor huishoudens die minder water verbruiken in plaats van huishoudens met een hoog verbruik. Dat gebeurt hoofdzakelijk in Bilbao, Burgos, Cáceres, Castellón, Ceuta, Córdoba, Cuenca, Gijón, Huesca, La Coruña, Madrid, Pamplona, ​​Pontevedra, San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife, Teruel, Valencia, Vigo en Zamora.

Hoogste en laagste

Het onderzoek van de OCU benadrukt de hoge kosten van 175 m3 kraanwater in Sevilla (560 euro/jaar), Murcia (552 euro) en Barcelona (502 euro) maar ook in Alicante (461 euro), Palma (460 euro), Huelva (449 euro), Tarragona (426 euro), Cádiz (417 euro) en Segovia (411 euro).

Dat is meer dan het dubbele voor dezelfde 175 m3 water in negen andere steden: San Sebastián (200 euro/jaar), Ávila (199 euro), Lugo (198 euro), León (194 euro), Melilla (182 euro), Soria (175 euro), Guadalajara (164 euro), Orense (162 euro) en Palencia (157 euro).

LEESTIP: Kun je het kraanwater drinken in Spanje

Kraanwater ook drinkwater?

De soms vervelende geur of smaak van het kraanwater wil niet zeggen dat dit geen drinkwater is en volgens het Ministerie van Gezondheid is in 99,3% van heel Spanje het water wat uit de kraan komt gewoon goed en gecontroleerd drinkwater. De tijd dat mensen diarree of maagklachten kregen van het kraanwater in Spanje zijn voorbij en de kwaliteit van het water wordt in Spanje volgens strenge Europese regels gecontroleerd.

Dus, is het kraanwater nu wel drinkbaar of niet in Spanje? Het antwoord is dus JA maar de smaak en geur van chloor zorgen ervoor dat veel mensen toch liever kiezen voor water uit flessen. Het kraanwater kan rustig gebruikt worden voor het koken of het maken van soep maar voor de koffie en thee is het wellicht verstandig om water uit flessen te gebruiken, alleen vanwege de smaak dan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.