Eerste sneeuw op een van de hoogste punten in de provincie Málaga

Eerste sneeuw op een van de hoogste punten in de provincie Málaga
Beeld: Twitter

Eerste sneeuw op een van de hoogste punten in de provincie Málaga

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De hevige regenval en daling van de temperaturen de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat het hoogste punt van de Sierra de las Nieves in de provincie Málaga bedekt is met de eerste laag sneeuw van deze herfst/winter 2020/2021. De 1.919 (of 2.075) meter hoge piek van de Torrecilla berg is opnieuw maar voor het eerst deze winter wit gekleurd.

Torrecilla of La Torrecilla is gelegen in de gemeente Tolox en is met 1.919 (of 2.075) meter boven zeeniveau de hoogste top van de Sierra de las Nieves en een van de belangrijkste bergen in de provincie Malaga. 

Vanwege de regenval en de daling van de temperaturen is de eerste sneeuw te zien op de hoge bergtop. Weliswaar gaat het niet om een dikke laag sneeuw en is dat nog niet te vergelijken met de sneeuw die later in de winter en in andere jaren te zien was, maar het is toch altijd mooi om witte bergtoppen te kunnen zien vanaf de kust.

De temperatuur op de piek- en toegangsroutes is meestal het hele jaar door mild (niet extreem). In de zomer is de Andalusische hitte van het mediterrane klimaat merkbaar terwijl in de winter de temperatuur aanzienlijk daalt, hoewel dit niet als extreem koud wordt beschouwd. 

In de herfst/winter is het gemakkelijk om sneeuw te vinden op de Torrecilla berg maar dat smelt echter meestal binnen een paar dagen, tenzij de temperatuur erg laag blijft.

Hoogste punt?

Er vindt al jaren een discussie plaats over wat nu precies het hoogste punt is van de provincie Málaga, is dat de La Maroma in de Sierra de Tejeda met 2.069 meter of de La Torrecilla in de Sierra de las Nieves met 1.919 meter. 

Uit nieuwe metingen van de Universidad de Málaga is in 2018 gebleken dat de Torrecilla 156 meter hoger is en dus 2.075 meter hoog zou zijn en daarmee het hoogste punt in de provincie Málaga.

Ga naar de inhoud