Vandaag is het Black Friday maar waar komt dat vandaan?

Vandaag is het Black Friday maar waar komt dat vandaan?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het zal de lezer niet ontgaan zijn dat het vandaag, vrijdag 27 november, Black Friday is, een dag waarop men kortingen geeft en wat in Spanje uitgegroeid is tot een van de meest succesvolle kortingsdagen. Maar waar komt de Black Friday vandaan en waarom is het zo populair geworden in Spanje.

Bijna iedereen weet dat Black Friday een Amerikaans concept is en een vrije dag is na Thanksgiving Day. De meeste werknemers hebben een vrije dag en dus werd ooit een kortingsdag bedacht waarop iedereen tegen lagere prijzen kon gaan winkelen.

Black Friday wordt ook beschouwd als het begin van het seizoen voor de kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen.

Zeker dit jaar, het jaar van de pandemie, zal Black Friday en met name het online kopen veel populairder zijn dan andere jaren.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren 1950 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving toen er een speciale football wedstrijd was, zeg maar de zwarte zaterdag vanwege de zomerdrukte in Nederland.

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die ene dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” (in plaats van het negatieve rood) komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het einde van het jaar.

Spanje

In Spanje begon men langzaam met de Black Friday (viernes negro) in 2013 en 2014 maar het was 2015 dat de Black Friday als iets serieus wordt gezien. In datzelfde jaar begon men in Nederland en België ook met de Black Friday kortingen.

Men denkt dat de Black Friday in Spanje zo succesvol is geworden vanwege de populariteit van Amazon en het online kopen maar ook vanwege de crisisjaren zodat de Spanjaarden goedkoper hun kerstinkopen kunnen doen.

Cyber Monday

Black Friday is de grote broer van het kleinere Cyber Monday, drie dagen na de zwarte vrijdag op 26 november. Van oorsprong is de Black Friday bedoeld voor aankopen van elektronische apparatuur maar tegenwoordig doet iedereen mee met de Black Friday, zoals reisbureaus, makelaars, supermarkten, kledingzaken, autoverkopers, vliegmaatschappijen etc.

Eerder

Black Friday begint tegenwoordig ook steeds vroeger onder het mom van een week van kortingen zoals Cyber Week die vaak al een week voor de Black Friday van start gaan. Black Friday is met name populair bij online shoppen maar de laatste tijd ook steeds meer in de echte winkels.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.