Meer dan duizend invasieve wasberen gevangen op Mallorca

Meer dan duizend invasieve wasberen gevangen op Mallorca
Beeld: Canva

Meer dan duizend invasieve wasberen gevangen op Mallorca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De afgelopen vijftien jaar hebben de autoriteiten op het Baleareneiland Mallorca in het Sierra de Tramuntana gebergte meer dan 1000 wasberen of ‘mapaches’ gevangen genomen. Onderzoekers zijn van mening dat deze invasieve soort al ingeburgerd is op Mallorca waardoor het aantal wasberen zal blijven groeien.

Tussen 2006, het eerste jaar dat een wasbeer werd gezien op Mallorca, en 2021 zijn er 1068 wasberen gevangen genomen op het Baleareneiland. Het gaat slechts om een kleine meerderheid van mannelijke ‘mapaches’. Hun gemiddelde lichaamslengte is 54,36 centimeter bij mannetjes en 51,51 centimeter bij vrouwtjes, maar de grootste gevangen wasbeer bereikte een lengte van 75 centimeter.

De wasberen leven in een gebied van 872 km² verdeeld over 14 gemeenten. Volgens de Grup d’Ecologia Interdisciplinària van de Universidad de Balears zijn het voornamelijk de gemeenten Puigpunyent, Esporles en Banyalbufar waar de meeste ‘mapaches’ te vinden zijn.

Er zijn verschillende theorieën hoe de verspreiding in het wild tot stand is gekomen op Mallorca. De eerste theorie is dat er diverse wasberen ontsnapt zijn uit een zoölogisch centrum in het Sierra de Tramuntana gebergte. De tweede theorie is dat de wasberen ontsnapt zijn bij particulieren en zo in de natuur in vrijheid verder leven.

Oorsprong

Het is bekend dat de wasbeer als huisdier vanuit Amerika naar Europa en ook Spanje zijn gehaald, maar men weet niet precies waar ze op Mallorca vandaan komen. Het is niet zeker of de wasberen zijn ontsnapt of dat deze door de baasjes het huis uit zijn gezet omdat het geen gezelligheidsdier en zeker geen geschikt huisdier is. Een van de boosdoeners volgens velen is de film Pocahontas waarin een komische wasbeer een belangrijke rol speelde.

Bedreiging

Wasberen zorgen echter voor veel problemen omdat ze een bedreiging vormen voor de gewassen en inheemse fauna en daarnaast ziekten kunnen overbrengen op mens en dier. De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen waardoor ze zich makkelijk aanpassen aan de natuurlijke omgeving waarin ze leven en een groot koloniserend potentieel hebben.

Europa

Eind 1920 werd de wasbeer, van oorsprong een roofdier afkomstig uit Amerika, naar Europa gebracht als huisdier omdat ze als baby schattig zijn, net zoals kleine beren. Het probleem is echter dat het om wilde dieren gaat en naarmate ze ouder worden (meestal vanaf een jaar) meer territoriaal en ‘ongezellig’ worden waarbij ze ook soms agressief kunnen worden. Veel wasberen ontsnappen dan of worden door hun baasjes op straat gezet waarna ze de natuur in trekken waar ze geen natuurlijke vijand kennen.

Ga naar de inhoud