Vanaf 2023 mag je de smartphone tijdens een vlucht naar Spanje gebruiken

Vanaf 2023 mag je de smartphone tijdens een vlucht naar Spanje gebruiken
Beeld: Canva

Vanaf 2023 mag je de smartphone tijdens een vlucht naar Spanje gebruiken

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie heeft de wetgeving aangepast waardoor vanaf 2023 ook in de vliegtuigen tijdens de vlucht de 5G-dekking mogelijk moet zijn. Dat betekent dus dat er een einde komt aan de verplichte vliegtuigmodus en dat je jouw smartphone tijdens het vliegen gewoon mag gebruiken alsof je op de grond staat. Goed nieuws dus, of niet want het kan ook zo zijn dat nu tijdens een vlucht iedereen gaat bellen en dat komt de rust niet ten goede.

Concreet heeft Brussel de wetgeving over mobiele communicatie aangepast aan de modernste normen. Hierdoor is mogelijk ook in vliegtuigen 5G-dekking beschikbaar. 5G zal innovatieve diensten voor mensen en groeimogelijkheden voor Europese bedrijven mogelijk maken.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen een netwerkstation in vliegtuigen installeren, waarmee oproepen, berichten en dataverkeer via een satellietnetwerk naar een mobiel netwerk op de grond kunnen worden gestuurd. De Europese Commissie wil ook 5GHz-frequenties openstellen voor wifi in auto’s, bussen, andere vervoermiddelen en ook voor Metaverse toepassingen. EU-lidstaten hebben tot 30 juni 2023 de tijd om de 5 GHz-banden toegankelijk te maken voor het wegvervoer.

Ga naar de inhoud