Search
menu
Search

Málaga krijgt het grootste planetarium van Spanje

Málaga krijgt het grootste planetarium van Spanje
Beeld: via canva.com

Málaga krijgt het grootste planetarium van Spanje

Binnenkort zal de stad Málaga bekend staan als de thuisbasis van het grootste planetarium van Spanje en één van de grootste in Europa. Het stadsbestuur heeft namelijk toestemming gegeven voor de bouw van dit indrukwekkende project dat gelegen zal zijn tegenover het Campamento Benítez park. Maar wat zijn de plannen voor het Málaga Planetarium en wat dit betekent voor de stad en haar inwoners.

Het planetarium is een initiatief van de tijdelijke samenwerking tussen bedrijven (UTE) ‘Málaga Planetarium‘, die de winnende partij was in de aanbesteding uitgeschreven door de gemeente. Deze aanbesteding betrof de concessie voor het gebruik van het grondgebied voor een periode van 37 jaar, met een jaarlijkse vergoeding van 115.000 euro. Volgens de gemeente zal dit project niet alleen een toeristische trekpleister worden, maar ook bijdragen aan de economische ontwikkeling van de stad.

In de documenten van de vergunningverlening staat vermeld dat de projectiezaal plaats zal bieden aan 432 personen, met een interne diameter van 27 meter. Dit maakt het niet alleen het grootste planetarium van Spanje, maar ook één van de grootste in Europa. Daarnaast is er ook ruimte voorzien voor 116 parkeerplaatsen op het terrein. De totale investering voor dit project bedraagt meer dan 5,3 miljoen euro (exclusief btw) en de bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting twaalf maanden duren.

Het Málaga Planetarium zal bestaan uit een gebouw met een oppervlakte van bijna 4.521 vierkante meter, verdeeld over één verdieping. Het zal een onregelmatige ovaalvorm hebben, waarbij het centrale ronde gedeelte de hoogste toren zal vormen. Dit gedeelte zal dienen als de koepel voor het planetarium en zal zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van het gebouw. Het ontwerp is geïnspireerd op de vorm van een ei, wat symbool staat voor nieuw leven en oneindigheid, passend bij het thema van het universum.

Het Málaga Planetarium zal niet alleen een plek zijn voor educatie en onderzoek, maar ook voor entertainment. Bezoekers kunnen genieten van verschillende shows en presentaties die gebruikmaken van de nieuwste technologieën om de schoonheid en complexiteit van het universum te laten zien. Het planetarium zal ook dienen als een platform voor wetenschappelijke conferenties en evenementen, waardoor het een belangrijke rol zal spelen in de internationale gemeenschap van astronomen en ruimtevaartdeskundigen.

De komst van het Málaga Planetarium zal niet alleen een positieve invloed hebben op het toerisme en de economie, maar ook op de lokale gemeenschap. Het project zal naar verwachting meer dan 100 banen creëren, zowel tijdens de bouw als na de opening. Daarnaast zal het planetarium ook dienen als een educatief centrum voor scholen en universiteiten, waardoor het de interesse in wetenschap en technologie bij jongeren kan stimuleren.

Ga naar de inhoud