Search
menu
Search

Skistations in Spanje maken zich klaar voor het skiseizoen 2023-2024

Skistations in Spanje maken zich klaar voor het skiseizoen 2023-2024
Beeld: Infonieve / webcam Baqueira

Skistations in Spanje maken zich klaar voor het skiseizoen 2023-2024

De Spaanse skistations bereiden zich voor op het nieuwe skiseizoen 2023-2024. Skiliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de opening van de skistations. Sommige hebben al aangekondigd wanneer ze opengaan, terwijl anderen dat nog moeten bevestigen. Ondertussen wordt er hard gewerkt om de skipistes, faciliteiten en diensten in orde te maken. Op het moment van schrijven is er slechts één skistation gedeeltelijk geopend: Baqueira Beret met 27 van de 170 kilometer aan pistes en 30 centimeter sneeuw.

In Spanje zijn 34 skigebieden te vinden, verdeelt over Asturië, Cantabrië, Galicië, Castilië en León, La Rioja, Catalonië, Aragón, Madrid en Andalusië. De meeste pistes liggen in de Pyreneeën, te weten in Aragón (Huesca) en Catalonië (Lleida) maar de spectaculairste is misschien wel de Sierra Nevada in Granada: skiën met uitzicht op de zee en Afrika en op slechts een uurtje van de stranden. Een van de grootste skigebieden in Spanje is Formigal, daarbij wordt niet gekeken naar Andorra wat geen Spanje is. De 34 skigebieden hebben samen 1011 kilometer aan pistes en 116 kilometer aan langlaufpistes. Bekijk HIER alle informatie over de Spaanse skigebieden (in het Spaans).

Aragón

De afgelopen dagen is er sneeuw gevallen, maar de laag is nog niet dik genoeg. Als de weersomstandigheden gunstig blijven, met sneeuwval of vocht, zullen de sneeuwkanonnen worden ingeschakeld in de hele Aragonese Pyreneeën. Dit lijkt te gebeuren richting het einde van november.

In Llanos del Hospital, gelegen in de Valle de Benasque, werken machines deze week aan het prepareren van de pistes. Ze profiteren van de recente sneeuwval. Het skistation belooft 8 van de 25 kilometer pistes open te stellen, met sneeuwdiktes van 20 tot 40 cm. Er wordt meer sneeuwval verwacht de komende dagen. De sneeuwkanonnen zijn klaar om aan de slag te gaan en zo meer kunstsneeuw te produceren.

Catalonië

Dit gebied heeft veruit de beste sneeuwcondities. De Catalaanse skistations hebben hard gewerkt om het afgelopen weekend te kunnen openen, iets wat alleen gelukt is bij Baqueira-Beret.

Baqueira-Beret en de stations van de Val d’Aran en Valls d’Àneu zijn als enige skigebied van Spanje op 25 november geopend. Een deel van het centrale gebied van Baqueira is opengesteld met 27 kilometer aan pistes en 12 liften.

La Molina opent binnenkort met grote vernieuwingen zoals de nieuwe Barcelona-Estadio Lluís Breitfuss piste. In januari 2024 vindt hier de wereldbeker alpineskiën plaats. Een uitdaging voor gevorderden met een hoogteverschil van 859 meter.

Sierra Nevada

Het skigebied Sierra Nevada in Granada (Andalusië) verwacht in het weekend op 2 december open te gaan. Het ontbreekt nu nog aan veel verse sneeuw, maar de sneeuwkanonnen kunnen wel al hun werk doen. Men hoopt 30 tot 40 procent van de pistes te kunnen openen begin december zodat het skistation klaar is voor de minivakantie op 6 december. Het overgrote deel van de pistes zal tussen 10 en 15 december open gaan.

Ga naar de inhoud