Search
menu
Search

Waarom zijn er zoveel bosbranden in Mijas?

Waarom zijn er zoveel bosbranden in Mijas?
Beeld: via canva.com

Waarom zijn er zoveel bosbranden in Mijas?

Mijas aan de Costa del Sol heeft de afgelopen tien jaar te maken gehad met maar liefst 78 branden van verschillende omvang. Dit heeft geleid tot een totale oppervlakte van 1.939,5 hectare aan getroffen bosgebied, volgens informatie van het Plan voor Bosbranden in Andalusië (Infoca), dat onderdeel is van de Junta de Andalucía. Een overzicht van de grootste bosbranden de afgelopen jaren en een antwoord op de vraag waarom er zoveel bosbranden in Mijas zijn?

De recentste brand vond plaats op 12 november 2023 in de nederzetting Valtocado, die ’s nachts uitbrak in het gebied Los Condes en leidde tot het activeren van niveau 1 van het Noodplan voor Bosbranden in de provincie Málaga. De sterke terralwind bemoeilijkte de bluswerkzaamheden, met windstoten tot wel 80 kilometer per uur. Uiteindelijk werd de brand na twee dagen geblust, met een getroffen oppervlakte van 250 hectare. De brand veroorzaakte de preventieve evacuatie van 300 bewoners uit verschillende gebieden en er werden 6 luchtvaartmiddelen, 180 professionals en 8 teams van Infoca ingezet, samen met de Brandweer van de gemeenten Mijas, Benalmádena, Marbella en Fuengirola.

De gegevens verzameld door het Infoca Plan tonen aan dat tussen 2013 en 2023 het aantal geregistreerde bosbranden in de gemeente Mijas is gestegen tot 78, waarvan er 24 bosbranden waren, 3 betrekking hadden op grasland en de rest op landbouw- of stedelijke gebieden. De oppervlakte van het getroffen bosgebied door deze 78 branden in het afgelopen decennium in Mijas bedraagt 1.939,5 hectare.

Brand in de Sierra de Mijas

De Sierra de Mijas, een bergketen gelegen in het hart van de gemeente Mijas, is een van de meest getroffen gebieden als het gaat om bosbranden. De combinatie van droogte, hitte en sterke winden maakt dit gebied zeer vatbaar voor branden.

In de afgelopen jaren hebben verschillende branden grote delen van de Sierra de Mijas verwoest, waaronder de brand in 2012 die meer dan 500 hectare aan bosgebied vernietigde. Deze brand werd veroorzaakt door een menselijke fout en verspreidde zich snel door de harde wind en de droge vegetatie.

Een ander voorbeeld is de brand in 2014, die meer dan 300 hectare aan bosgebied verwoestte en ook werd veroorzaakt door menselijk handelen. Deze brand brak uit in de buurt van de populaire toeristische attractie “El Caminito del Rey” en dwong de autoriteiten om deze te sluiten voor het publiek.

De recentste brand in de Sierra de Mijas, die plaatsvond in 2019, verwoestte meer dan 100 hectare aan bosgebied en werd veroorzaakt door een onvoorzichtige barbecue. Deze brand brak uit in de zomer, een periode waarin de temperaturen hoog zijn en de vegetatie droog is, waardoor de brand zich snel verspreidde.

Het jaar 2019 was intens

Het jaar 2019 was een van de meest intense jaren als het gaat om bosbranden in Mijas. Volgens gegevens van Infoca waren er dat jaar in totaal 13 branden in de gemeente, waarvan er 11 werden veroorzaakt door menselijke activiteiten. Deze branden hebben in totaal meer dan 300 hectare aan bosgebied verwoest, wat neerkomt op bijna 15% van de totale oppervlakte aan getroffen bosgebied in de afgelopen tien jaar.

Een van de grootste branden van dat jaar vond plaats in juli en vernietigde meer dan 200 hectare aan bosgebied. Deze brand werd veroorzaakt door een onvoorzichtige roker en verspreidde zich snel door de droge vegetatie en de harde wind.

Een ander alarmerend feit is dat in 2019 meer dan 50% van de branden in Mijas werden veroorzaakt door menselijk handelen, zoals het weggooien van sigarettenpeuken of het verbranden van afval. Dit benadrukt het belang van voorzichtigheid en verantwoordelijkheid bij het omgaan met vuur in deze gebieden.

Uitgestrektheid gebied

Een van de belangrijkste redenen waarom er zoveel branden zijn in Mijas is de uitgestrektheid van het gebied. Met een oppervlakte van meer dan 148 vierkante kilometer is Mijas een van de grootste gemeenten in de provincie Málaga.

Dit betekent dat er veel bosgebied is dat vatbaar is voor branden, vooral tijdens de droge zomermaanden wanneer de temperaturen hoog zijn en de vegetatie droog is. Daarnaast zijn er ook veel verspreide nederzettingen en landelijke gebieden in Mijas, wat betekent dat er veel menselijke activiteiten plaatsvinden die kunnen leiden tot branden.

Het is ook belangrijk op te merken dat Mijas een populaire toeristische bestemming is, met veel hotels, appartementen en vakantiehuizen. Dit betekent dat er elk jaar duizenden toeristen naar dit gebied komen en dat er dus meer kans is op menselijke fouten die kunnen leiden tot branden.

Ga naar de inhoud