Search
menu
Search

Winter wordt warmer, maar ook natter dan normaal in heel Spanje

Winter wordt warmer, maar ook natter dan normaal in heel Spanje
Beeld: ElTiempo / web

Winter wordt warmer, maar ook natter dan normaal in heel Spanje

Op 1 december begint in Spanje de meteorologische winter. De astronomische winter begint echter op 22 december. Liefhebbers van kou, sneeuw en ijs vragen zich af wat het weer hen te wachten staat dit winterseizoen 2023-2024 in Spanje, of het lage temperaturen zal hebben of de warme trend van de afgelopen jaren zal volgen.

Voor de winterse kou liefhebbers heeft de website ElTiempo slecht nieuws. Deze winter van 2023-2024 belooft in Spanje namelijk warmer te worden dan normaal, vooral in het oostelijke deel van het land, zoals in Catalonië, Valencia regio, Murcia, een deel van Aragón en Castilla-La Mancha, de provincies Almería en Granada in Andalusië. De temperatuur zal naar verwachting gemiddeld 0,8 graden hoger liggen dan het langjarige gemiddelde.

De winter van 2022-2023 was ook al uitzonderlijk warm, met een gemiddelde temperatuur die 0,8 graden hoger lag dan het langjarige gemiddelde. Het was de tiende warmste winter sinds het begin van de metingen in 1961. Als de voorspellingen kloppen, belooft deze winter nog iets warmer te worden.

Weinig kans op sneeuw

Door de hoge temperaturen is de kans op sneeuw en ijs deze winter klein. Alleen in de hogere gebergten van Noord-Spanje bestaat een kleine kans dat er sneeuw valt. Maar lang zal die waarschijnlijk niet blijven liggen. Liefhebbers van kou en winterpret komen dus bedrogen uit.

De zachte temperaturen hebben impact op de natuur. Sommige planten en dieren zullen eerder ontwaken uit hun winterslaap. Ook trekvogels zullen mogelijk eerder terugkeren uit warmere oorden. Of dit op lange termijn gevolgen heeft, moet nog blijken.

Meer neerslag dan normaal

Voor een groot deel van Spanje wordt een normale hoeveelheid neerslag voorspeld deze winter. Alleen in het noordwesten (Galicië en Asturië) zal het naar verwachting iets meer regenen dan gebruikelijk.

Op de Canarische Eilanden daarentegen wordt juist minder neerslag verwacht dan normaal in deze tijd van het jaar. De winter is sowieso al een relatief droge periode voor de eilandengroep, dus extra weinig regen kan gevolgen hebben.

Door de verwachte overvloedige regenval bestaat in het noordwesten van Spanje een verhoogde kans op overstromingen en modderstromen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen en schade aanrichten aan gebouwen en infrastructuur. De autoriteiten bereiden zich voor op noodsituaties.

Ga naar de inhoud