skip to Main Content
Een deel van de deelstaat genaamd “Tabarnia” wil zich afscheiden van Catalonië

Een deel van de deelstaat genaamd “Tabarnia” wil zich afscheiden van Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Dat er na alle pogingen van de separatisten in Catalonië om zich af te scheiden van Spanje verdeeldheid is ontstaan onder de bevolking in dat deel van het land mag duidelijk zijn maar dat er delen van Catalonië zijn die niet meer bij de autonome deelstaat willen horen is weer iets nieuws. Eerder schreven we al over de Vall d’Aran die zelfs het recht heeft om geen deel meer van Catalonië te zijn als ze dat zouden willen en nu is een oud initiatief weer uit de kast gehaald, Tabarnia.

Tabarnia is een initiatief van diverse zogenaamde comarca’s in de provincies Barcelona en Tarragona die zich willen afscheiden van Catalonië omdat ze ze het niet eens zijn met de separatisten. Zoals op de kaart hieronder te zien is werd de partij Ciutadans in dit deel van Catalonië de grootste partij bij de laatste verkiezingen omdat de meeste inwoners die daar wonen niet separatistisch denken en al helemaal niet los van Spanje willen verder gaan.

Sinds de uitslag van de verkiezingen op 21 december is Tabarnia op de sociale media uitgegroeid tot een fenomeen en is er geen krant die hier niet over schrijft. Aangewakkerd door het platform Barcelona is not Catalonië wordt Tabarnia gemeld op internet en is er een initiatief op Change.org om handtekeningen te verzamelen om een eigen autonome deelstaat op te richten onder de naam Tabarnia bestaande uit delen van de provincies Tarragona en Barcelona waaronder ook de stad Barcelona zelf. Het zijn deze delen waar de stemmen voor de separatistische partijen duidelijk geen overhand hebben en waar de inwoners verder denken dan hun gevoel zoals op het platteland en in het noorden van Spanje in de provincies Girona en Lleida gebeurd, volgens de initiatiefnemers de “Cataluña rural y pobre” waar de “amenaza separatista” de overhand heeft.

 

Eigenlijk zijn de beweegredenen om Tabarnia op te richten nagenoeg dezelfde waarom de separatisten zich willen afscheiden van Spanje. Zo meldt men dat Barcelona 89% van alle belastingen betaalt en er slechts 64% geïnvesteerd wordt in Barcelona waarbij er dus een deel verloren gaat aan de armere regio’s in Catalonië. Daarnaast vindt men dat de stemming niet eerlijk is aangezien een stem in Barcelona en Tarragona vier keer minder telt dan in Girona en Lleida. Daarnaast zegt men dat de bedrijven in Barcelona en Tarragona helemaal niet geïnteresseerd zijn in een afscheiding van Spanje en dat wordt ook wel bewezen door de vlucht van meer dan 3.100 bedrijven (op papier) uit Catalonië en duizenden zelfstandigen en kleine bedrijfjes die ook al vertrokken zijn uit Catalonië.

Wat als een grap begon begint steeds serieuze vormen aan te nemen met meer dan 45.000 handtekeningen op Change.org en er is zelfs al een vlag verzonnen waarbij de vlaggen van de provincies Tarragona en Barcelona zijn samengevoegd.

Tabarnia bestaat dus uit negen comarca’s in de provincie Barcelona en Tarragona te weten Valles Oriental, Maresme, Valles Occidental, Barcelonés, Baix Llobregat en Garraf in het deel Baja Tabarnia en Alt Penedés, Baix Penedés en Tarragonés in Alta Tabarnia. In deze delen van Catalonië hadden de stemmen op de constitutionele partijen Ciutadans, PPC en PSC de overhand en is dat deel op de kaart van de verkiezingsuitslag ook oranje gekleurd (de kleur van Ciutadans). Tabarnia zou bestaan uit 6.139.000 inwoners (tegenover 1,3 miljoen in de rest van Catalonië) en een oppervlakte hebben van 5.422 vierkante meter, het Catalaans en Castiliaans als officiële talen en Barcelona als hoofdstad. In oktober 2019 wil men een referendum over de vorming van een eigen deelstaat houden in de delen van Tabarnia.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. TABARNIA

  WAT NU ??? Mr. Puidgemont …
  TaBarnia … dat had U toch niet zien aankomen hé ?
  Ondertussen heeft de volledige economie in en rond Barcelona, (tot voor twee maanden de rijkste streek in Europa!) een enorme uppercut gekregen …
  Steeds opnieuw moeten de zelfstandigen opdraaien (en inleveren) voor de ondoordachte beslissingen van ambtenaren … met een steeds blijvend en vooral overbetaald vast inkomen.
  28 december mag U gerust Uw feestdag noemen !!!
  Rudolf Marchand, Oostende

   1. Haha goe Juan74. Als je in België deze dag letterlijk zou vertalen in het Spaans zou het zijn: dia de los locos…

 2. Geachte Redactie.

  dit alles schijnt NEP NIEUWS TE ZIJN .!!

  GROETEN Koos Vertkerk

  1. Nee, geen nep nieuws anders zouden er niet 25.000 of meer mensen op change.org meedoen, alle kranten hebben het erover en het klinkt daarnaast geloofwaardig (al is het natuurlijk niet te doen). Het is meer bedoelt om de separatisten een spiegel voor te houden en hen te laten zien dat alles waar ze puigdemont en de zijnen voor volgen onzin is en onuitvoerbaar is. De economische en sociale consequenties zijn er helaaswel dankzij het proces, heel jammer en was allemaal niet nodig geweest.

   1. Het is wel te doen en opgenomen in de Spaanse Constitutie. Een stad die voor haar eigen economie kan voorzien, mag zich onafhankelijk aanvragen van de autonomie waartoe ze behoort. Bijvoorbeeld Madrid, behoorde vroeger de tot de Castiliaanse Atonomische Communiteit – Spaanse vertaling – en is nu als stad en provincie autonoom. men heeft het als een “grap” voorgesteld maar zoals de Spaanse social media groep Gente de Tabernia informeert, op internationaal vlak denken ze dat dit een grap is maar dat is het niet. Ondertussen zijn er al 175,000 handtekeningen ontvangen(dit w-end). dit is geen grap en de bedoeling is hiermee voort te gaan. Dit zou o.a. betekenen dat Ciudadanos geheel alleen kan regeren in Tabarnia i.p.v. overeenkomsten te moeten sluiten met onafhankelijkheidspartijen van Lléida en Gerona.

  2. Mooi verhaal Koos.
   Maar als je je eigen achternaam al niet eens goed kan schrijven….en niet weet waar de Caps Lock zit, dan beter gewoon je bij het eigen NVA nep nieuws houden mijn beste.

   Laat dan AUB het echte redactie werk over aan de redactie die hier voor ons allen in Spanje geweldig goed werk doet.

   En echt waar, als ze stemmen nodig hebben om het uit te voeren, mijn stem hebben ze. En neen, daarmee ben ik geen Catalunya hater, maar wel iemand die graag ziet dat de Indeps die alleen maar aan zichzelf denken, eindelijk eens het deksel op de neus krijgen.

   Het zou geweldig zijn als Puigdemond en de zijnen op een dag wakker worden en dan ineens met 3 man en een paardenkop als onderdanen zitten, zonder geld, zonder volk en zonder al te veel land, dan pas zou het hen duidelijk zijn.
   In de trend van ¨oh shit, was het de echte wereld waar we in aan het spelen waren??¨
   En dan is het voor ons in de echte wereld tijd om te zeggen ¨jullie hadden een droom, voor anderen een nachtmerrie, nu hebben we jullie ruw wakker gemaakt en dit is jullie realiteit¨
   Oh sorry, ga ik te lang door? Gun mij en vele anderen dit momentje ff AUB!!

  3. Typisch: als er nieuws is dat iemand niet goed ligt dan onmiddellijk een “Trumpke” doen en verkondigen als: “nep nieuws”…

 3. In Catalonie is er de afgelopen maanden een zware aardbeving geweest met diepe kloven tot gevolg. Dit (het Tabarnia idee) is een naschok op die aardbeving en er zullen er nog wel een paar komen.

  Het probleem is dat er door de aardbeving en naschokken diepe kloven ontstaan die grote sociale en economische gevolgen hebben. Het zal in Catalonie nog jaren duren voordat de grond weer geegaliseerd is en voordat de iedereen (catalanen, europeanen en investeerders) weer vertrouwen krijgt op een stabiel grondgebied. Een sterke leider die weer een goed fundament kan aanleggen is nu het eerste wat nodig is. Laten we hopen dat die er snel komt.

 4. Volg sinds vorige week die beweging op twitter. Is natuurlijk opportunistisch van Ines Arromadas om na haar eclatante overwinning in die gebieden zich achter de beweging te scharen. Ter herinnering:
  Uitslag Catalaanse verkiezingen per provincie
  Stemmen voor separatistische partij / niet-separatistische partijen
  Barcelona – 44% / 55.6%
  Tarragona – 49.5% / 50%
  Girona – 63.7% / 35.8%
  Lleida – 64.2% / 35.2%
  Maar bv Barcelona heeft meer stemmen nodig voor één zetel:
  Bcn : 48,521
  Tarragona: 31,317
  Gerona 30,048
  Lérida: 20,915
  Houden we dan nog rekening met het feit dat de gezamelijke zetels ERC en CIU in vrije val zijn van 78 in 1984 naar 62 in 2015. Dus met een echte evenredige verdeling zou heel die separatische handel niet bestaan hebben. Die methode d’Hondt was dan ook bedoeld om tijdens de industriële revolutie het platte land te beschermen tegen de groei van de metropolen.
  In de huidige situatie zal men hopelijk het hoofd koel houden en niet referendum tegen referendum houden. Gegeven die nieuwe opsteker heeft C’s wel het recht denk ik om de formatie op gang te trekken. Daarna moet er serieus werk worden gemaakt om in overleg die verdeelsleutels te herzien.

 5. Deze tegenbeweging kon je verwachten, sinds op 1 Oktober een minderheid zijn wil probeert op te leggen aan een meerderheid. Ik juich deze actie dan ook toe, vooral als men daardoor gaat inzien dat unilateraal afscheiden uiteindelijk alleen maar tot verliezers leidt. Rust en wijsheid is wat ik de Catalanen toewens in 2018!

 6. De Indeps zijn nog wat duizeling na de uppercut van 21D;
  https://www.spanjevandaag.com/22/12/2017/historische-overwinning-ciutadans-maar-de-separatisten-behouden-meerderheid-aan-zetels-in-catalonie/#comment-16367

  De aangeslagenheid regeert bij Gabriel Rufián van de ERC met zijn (zwakke) tweet
  https://twitter.com/gabrielrufian/status/945632378575257600/photo/1

  De “onafhankelijke” mediazender de Catalaanse TV3, die alleen “ongecensureerd” berichtgeving doet – maar niet heus – heeft tijdens het nieuwstijd geen woord noch een seconde gewijd aan dit Catalaans nieuwsonderwerp. Daarentegen zijn ruim 2 hele dure minuten tv zendtijd gewijd aan de Catalaanse traditie van het eten van cannelloni in San Esteban!

  1. Het zegt ook al genoeg dat de normaal zo aanwezige fanatieke Indeps zich nu nog niet hebben laten horen in reactie op dit artikel.
   Zoals al eerder vast gesteld, al het nieuws dat de Separatisten niet uitkomt, daar mogen we niets van horen, wordt niets over gezegd.
   En hun trouwe volgelingen en Spanje tegenstanders horen we dan ook niet hier.
   Dit artikel komt ze totaal niet uit en dan zwijgen ze.
   Net als het artikel dat de extra politie terug naar huis mag, ook vrijwel geen reacties om dezelfde reden.
   Had er gestaan ¨er komt extra politie¨ dan waren de reacties over onderdrukking en anti-democratie niet van de lucht geweest.
   Maar wat vooral mooi is om te zien, dat dus tegenstanders van een afscheiding van Spanje, nu eindelijk de moed hebben om zich duidelijk te laten horen. Dat is wellicht de grootste winst van het hele gedoe en de verkiezingen.
   Ze weten dat ze nu niet bang hoeven te zijn voor represailles van de Indeps!

  2. ik wil er even op attent maken dat het gerecht cannelloni
   Italiaans is
   mijn vrouw is Italiaanse dus zij kan het weten
   het mag dan wel een traditie in cataluña zijn
   maar dit is allemaal nageaapt van de Italianen

 7. Als Puigdemond weg wilt van Spanje: We willen weg van Spanje want we willen vrijheid!

  Als Tabarnia weg wilt van Catalonie, zal Puigdemond snel roepen: Niks van!! Geen vrijheid voor jullie ( we willen jullie centjes ).

  Klinkt me zo bekend onder de oren zoals bij Brexit waar je Noord-Ierland, Londen, Schotland massaal tegenstemde en nu dezelfde moeten aanhoren. Waar een bepaalde groep de rest zijn mening en gevolgen opdringende.

  Puigdemond is gewoon een profiteur net zoals die mannen met hun grote mond bij de Brexit. Iedereen aanwakkeren met nationalisme, valse beloftes en dan later verdwijnen ze van het toneel en moeten andere de rommel dat ze achterlieten oplossen. Als hem echt voor een zaak ging, dan zou het risico om in het gevang te eindigen geen issue geweest zijn, ipv weg te lopen als een rat met zijn staart tussen zijn benen. En zijn mede collega’s mogen het gevang in terwijl hij in Brussel de grote jan zit uit te hangen.

 8. Goedemorgen.
  En zo begint het!
  Verdeel en heers, maar dit zal Puigdemond en zijn trawanten toch erg slecht uit komen. Ze zijn straks de baas over een handje vol mensen, zonder geld om zich de dikke salarissen te betalen die ze in gedachten hadden.
  Nog meer dan eerder al het geval was, blijkt maar eens te meer dat die hele Separatisten kliek in feite toch niet zo groot is als ze zelf iedereen willen doen geloven.
  En ja, kom maar op met jullie NVA propaganda verhalen, de meerderheid, de verkiezing bla bla bla. De feiten zijn dus dat er GEEN meerderheid voor afscheiding is, bij lange na niet zelf. Dat er geen wetten zijn die het toestaan en dat het er dus ook niet van gaat komen. Dus laat ze nu allemaal terug op aarde landen, normaal gaan doen en samenwerken om te zorgen dat de rust terug komt en men weer kan opbouwen. Want in een paar maanden is afgebroken, wat daarvoor jaren en jaren heeft gekost om op te bouwen.
  Succes nieuwe regering daar, maar laat het idee van afscheiding van Spanje nu voor eens en altijd varen!

  1. Zonder Rajoy en zijn PP was dit allemaal niet gebeurd, men wijst nog altijd de vinger naar de verkeerde. Verdeel en heers heet dat.

   1. Leo,
    Mijn opmerkingen ¨verdeel en heers¨ had geen betrekking op Rajoy en de PP of welke regering partij dan ook in Spanje. Maar wel op de Indeps, die verdeeldheid hebben gezaaid in hun regio en dachten daarmee te kunnen gaan heersen.
    Hun heerschappij is gewoon keihard over en ze hebben het nog niet helemaal in de gaten. Dit is 1 artikel van vele die duidelijk aantonen dat echt de overgrote meerderheid niet op een afscheiding zit te wachten.
    Al de bedrijven die op papier en vele straks ook in het echt, wegtrekken uit de regio. De partijen die nu echt het grootste zijn. De mensen die niet meer op de Indeps hebben gestemd, al dit bij elkaar toont aan dat de Catalanen het zelf echt wel kotsbeu zijn dit hele gedoe.
    Wijzen naar Rajoy en de PP is veel te makkelijk. Dit is een conflict waarbij beide kanten geen boter op hun hoofd hebben. Rajoy had het veel eerder in de kiem kunnen smoren, maar had tot voor kort geen steun van andere partijen hierin. Het is pas recent dat ook een PSOE bijvoorbeeld, het hele artikel 155 en alles wat daar aan vooraf is gegaan heeft gesteund.
    En laten we toch echt niet vergeten dat de Catalaanse Indeps partijen al jaren een beleid voeren van ¨wij tegen de rest¨ alleen hebben ze die strijd totaal verkeerd gevoerd. Beetje het Calimero effect, zo van zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk. Maar ze zijn nooit op uitnodigingen om te onderhandelen in gegaan. Als je niet komt opdagen, krijg je niet wat je zou willen. Dan moet je niet achteraf gaan zitten janken. Als je in een voetbalteam wilt spelen, maar je komt niet opdagen als de selectie wedstrijden gehouden worden, dan kom je niet in het team. Dat weet een kind van 5 al.
    Deze volwassen dames en heren van de Indeps, hebben hun hand te lang overspeeld en moeten nu de rekening daarvoor betalen.
    Dat ze zich daarbij ook nog eens BEWUST niet aan de wet hebben willen houden, is een pure belediging naar hun eigen bevolking en de rest van Spanje. Ze zien nu in, dat de zakken niet zo dik gevuld gaan worden als ze hadden verwacht en nu trekken ze redelijk de keutel in.
    Je ziet het zelfs hier op deze website, op dit artikel, die de Indeps totaal niet van pas komt, komen geen woeste reacties van erkende Spanje haters. Want die kennen de hele historie niet eens achter de inhoud van dit artikel.
    Feit is als dit doorgaat, dan is Puigdemond straks de koning van Girona, en niets meer en niets minder, de rest van de Catalaanse regio hoort dan gewoon nog bij Spanje, zoals de mensen al die tijd hebben gewild.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken