Een deel van de deelstaat genaamd “Tabarnia” wil zich afscheiden van Catalonië

Oeps ... foto ontbreekt!

Een deel van de deelstaat genaamd “Tabarnia” wil zich afscheiden van Catalonië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Dat er na alle pogingen van de separatisten in Catalonië om zich af te scheiden van Spanje verdeeldheid is ontstaan onder de bevolking in dat deel van het land mag duidelijk zijn maar dat er delen van Catalonië zijn die niet meer bij de autonome deelstaat willen horen is weer iets nieuws. Eerder schreven we al over de Vall d’Aran die zelfs het recht heeft om geen deel meer van Catalonië te zijn als ze dat zouden willen en nu is een oud initiatief weer uit de kast gehaald, Tabarnia.

Tabarnia is een initiatief van diverse zogenaamde comarca’s in de provincies Barcelona en Tarragona die zich willen afscheiden van Catalonië omdat ze ze het niet eens zijn met de separatisten. Zoals op de kaart hieronder te zien is werd de partij Ciutadans in dit deel van Catalonië de grootste partij bij de laatste verkiezingen omdat de meeste inwoners die daar wonen niet separatistisch denken en al helemaal niet los van Spanje willen verder gaan.

Sinds de uitslag van de verkiezingen op 21 december is Tabarnia op de sociale media uitgegroeid tot een fenomeen en is er geen krant die hier niet over schrijft. Aangewakkerd door het platform Barcelona is not Catalonië wordt Tabarnia gemeld op internet en is er een initiatief op Change.org om handtekeningen te verzamelen om een eigen autonome deelstaat op te richten onder de naam Tabarnia bestaande uit delen van de provincies Tarragona en Barcelona waaronder ook de stad Barcelona zelf. Het zijn deze delen waar de stemmen voor de separatistische partijen duidelijk geen overhand hebben en waar de inwoners verder denken dan hun gevoel zoals op het platteland en in het noorden van Spanje in de provincies Girona en Lleida gebeurd, volgens de initiatiefnemers de “Cataluña rural y pobre” waar de “amenaza separatista” de overhand heeft.

604bcd52c108584b09b43bded1871abc

Eigenlijk zijn de beweegredenen om Tabarnia op te richten nagenoeg dezelfde waarom de separatisten zich willen afscheiden van Spanje. Zo meldt men dat Barcelona 89% van alle belastingen betaalt en er slechts 64% geïnvesteerd wordt in Barcelona waarbij er dus een deel verloren gaat aan de armere regio’s in Catalonië. Daarnaast vindt men dat de stemming niet eerlijk is aangezien een stem in Barcelona en Tarragona vier keer minder telt dan in Girona en Lleida. Daarnaast zegt men dat de bedrijven in Barcelona en Tarragona helemaal niet geïnteresseerd zijn in een afscheiding van Spanje en dat wordt ook wel bewezen door de vlucht van meer dan 3.100 bedrijven (op papier) uit Catalonië en duizenden zelfstandigen en kleine bedrijfjes die ook al vertrokken zijn uit Catalonië.

Wat als een grap begon begint steeds serieuze vormen aan te nemen met meer dan 45.000 handtekeningen op Change.org en er is zelfs al een vlag verzonnen waarbij de vlaggen van de provincies Tarragona en Barcelona zijn samengevoegd.

Tabarnia bestaat dus uit negen comarca’s in de provincie Barcelona en Tarragona te weten Valles Oriental, Maresme, Valles Occidental, Barcelonés, Baix Llobregat en Garraf in het deel Baja Tabarnia en Alt Penedés, Baix Penedés en Tarragonés in Alta Tabarnia. In deze delen van Catalonië hadden de stemmen op de constitutionele partijen Ciutadans, PPC en PSC de overhand en is dat deel op de kaart van de verkiezingsuitslag ook oranje gekleurd (de kleur van Ciutadans). Tabarnia zou bestaan uit 6.139.000 inwoners (tegenover 1,3 miljoen in de rest van Catalonië) en een oppervlakte hebben van 5.422 vierkante meter, het Catalaans en Castiliaans als officiële talen en Barcelona als hoofdstad. In oktober 2019 wil men een referendum over de vorming van een eigen deelstaat houden in de delen van Tabarnia.

Ga naar de inhoud