43% van de Spanjaarden heeft een sociaal isolement of voelt zich alleen

Oeps ... foto ontbreekt!

43% van de Spanjaarden heeft een sociaal isolement of voelt zich alleen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 43,6% van de Spanjaarden voelt zich alleen of lijdt aan een objectieve situatie van gebrek aan sociale contacten, wat sociaal isolement wordt genoemd, aldus een studie dat wordt gepromoot door de Observatorio Social van La Caixa dat waarschuwt voor het ernstige probleem dat eenzaamheid is voor de gezondheid.

Voor dit onderzoek werden er 1.688 personen in de leeftijdscategorieen 20-39 jaar, 40-64, 65-79 en 80-en meer jaar in acht gemeenten geïnterviewd. Daaruit blijkt dat de eenzaamheid en het sociale isolement een groot gezondheidsprobleem is in Spanje.

Terwijl er in Spanje 25,4% zogenaamde ‘hogares unipersonales’ zijn ofwel eenpersoonshuishoudens blijkt uit dit onderzoek dat 11,8% een sociaal isolement heeft terwijl 44,6% aangeeft geen enkele risico van sociaal isolement of eenzaamheid voelt.

Hoewel eenzaamheid alle soorten mensen treft, neemt hun sociale dimensie toe met de leeftijd. Over het algemeen lijden mannen en mensen zonder opleiding volgens dit onderzoek meer. 

Gedurende hun leven voelt 27 tot 36% van de mannen en 26 tot 34% van de vrouwen zich in de steek gelaten of eenzaam en mist men het gezelschap van anderen. Als men het gevoel van eenzaamheid en de kans op sociaal isolement bijeen voegt blijkt uit het onderzoek dat 43,6% van de Spanjaarden daar last van heeft.

Ga naar de inhoud