Valencia regio heeft warmste decembermaand sinds 1950

Valencia regio heeft warmste decembermaand sinds 1950
Beeld: 123rf

VALENCIA – De gehele autonome regio Comunidad Valenciana heeft een zeer warme decembermaand afgesloten. Volgens de statistieken was december 2019 zelfs de warmste twaalfde en laatste maand van het jaar sinds 1950. In totaal waren er maar liefst 26 dagen warmer dan in 1950, het jaar waarin men met de registratie van de temperaturen begon.

2019 is volgens de Spaanse weerdienst Aemet in de Valencia regio (bestaande uit de provincies Castellón, Valencia en Alicante) afgesloten als de warmste sinds 1950. Daarnaast blijkt dat de warmste drie periodes gedurende een decembermaand de afgelopen vijf jaar werden geregistreerd, te weten in 2015, 2018 en 2019.

Op 21 december werd dit jaar ook de hoogste gemiddelde temperatuur in de Valencia regio gemeten sinds 1950 met 16,6 graden terwijl het oude record werd geregistreerd op 25 december 1965 met 16,2 graden.

Gedurende de afgelopen zeven dagen was de gemiddelde temperatuur in de Valencia regio 6 graden hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar waarbij dit normaler is voor de laatste week van april, lenteweer dus.

Warme Kerstdagen

Terwijl het op 25 december (eerste Kerstdag) al warm was in de Valencia regio met de hoogste gemeten temperaturen in Chelva (Valencia) met 23,9 graden, Turis (Valencia) met 22,6 graden, Xátiva (Valencia) met 22,6 graden, Novelda (Alicante) met 22,4 graden en Atzeneta de Maestrat (Castellón) met 22,1 graden, was dat op 26 december (tweede Kerstdag) zelfs nog hoger.

Op 26 december steeg het kwik namelijk naar 25,9 graden in Elche (Alicante) en naar 25,9 graden in Lliria (valencia). het werd 25,5 graden in Xátiva (Valencia), 25 graden in Rojales (Alicante) en 24,6 graden in Carcaixent (Valencia).

Maar hierboven schrijven we alleen over de Kerstdagen maar eigenlijk zijn de temperaturen al veel langer hoger en werden de dagen voor de Kerst al hoge temperaturen gemeten van maxima tot 27 graden in de Valencia regio.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Paul

Amandelbomem geven om het jaar amandelen. Als er dit jaar geoogst is dan kan de vorst, op de bloesem geen kwaad.

Paul

Amandelbomem geven om het jaar amandelen. Als er dit jaar geoogst is dan kan de vorst, op de bloesem na, geen kwaad.

Anoniem

Ideaal die opwarming van de aarde. Kan niet hard genoeg gaan. Weinig stookkosten ook.

Willemijn

Ik zag de eerste amandelbloesem al in Ondara , dat is toch wel een maand vroeger dan normaal , als we nog nachtvorst krijgen gaat de oogst erg tegenvallen dit jaar .

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.