Search
menu
Search

Wijzigingen in elektriciteitstarieven Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Wijzigingen in elektriciteitstarieven Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 januari 2020 zal de wijze waarop de stroomleveranciers de elektriciteit berekenen gaan veranderen. Het gaat om de zogenaamde ‘tarifa de luz 2.OTD’ wat een samenvoeging is van de tarieven 2.0 en 2.1 wat in feite de kosten zijn omdat huishoudens zijn aangesloten op het elektriciteitsnet ofwel de vaste leveringskosten. Vanaf 2020 komen er 6 verschillende energie termijnen en twee verschillende vermogens (kWh).

Bij de berekening van de nieuwe tarieven voor elektriciteit zal vanaf januari 2020 gekeken worden naar de 4 jaargetijden die verschillend zijn per deel van Spanje (het vaste land, de Canarische Eilanden, de Balearen en Ceuta/Melilla) die daarna worden omschreven als hoogseizoen (alta Tipo A), hoog middenseizoen (media alta Tipo B), middenseizoen (media Tipo B1) en laagseizoen (baja Tipo C). In alle weekenden en feestdagen geldt een ander tarief (Tipo D).

Zoals vaak is het berekenen van de juiste tarieven voor de juiste tijden lastig en een ingewikkeld proces maar het komt er eigenlijk op neer dat vanaf volgend jaar het mogelijk is om twee verschillende vermogens te kiezen in plaats van een. Daarnaast wordt de dag verdeeld in zes tijdsbestekken met verschillende tarieven. 

Praktijk

De goedkoopste elektriciteit zal gelden tussen 00.00 en 08.00 uur wat in de meeste gevallen tot 50% goedkoper is dan de overige tijdsbestekken, tussen 08.00 en 10.00 uur, tussen 14.00 en 18.00 uur en tussen 22.00 en 00.00 uur. Deze tijdstippen gelden niet voor de weekenden en feestdagen waarbij altijd de laagste tarieven gelden, 24 uur per dag.

Het aanzetten van een wasmachine of vaatwasser op een doordeweekse dag om 21 uur zal 50% duurder zijn dan bijvoorbeeld om 7 uur ‘s morgens. 

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?