Bijna zeven op de tien inwoners van Spanje betaalt met contant geld

Bijna zeven op de tien inwoners van Spanje betaalt met contant geld
Beeld: Freepik

Bijna zeven op de tien inwoners van Spanje betaalt met contant geld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een rapport van de Centrale Europese Bank uit december wordt 66% van de aankooptransacties in Spanje uitgevoerd met munten of bankbiljetten. Spanje is daarmee nog steeds een van de EU-landen waar de inwoners het meest contant betalen, maar het percentage is in drie jaar tijd wel met 13% gedaald, van 83% in 2019 naar 66% in 2022.

Contant geld wordt in Spanje nog steeds het meest gebruikt bij kleinere aankopen in winkels en om bedragen tussen vrienden en familie te betalen. Vanaf 50 euro neemt het gebruik van bankkaarten en kredietkaarten toe in Spanje. Voor 60% van de inwoners van Spanje is en blijft het belangrijk dat het contant betalen een mogelijkheid is. Naast dat je op deze manier een betere controle hebt over wat je uitgeeft, geeft het ook meer privacy.

Volgens de Centrale Europese Bank betaalt 66% van de inwoners van Spanje met contant geld, 28% met een betaalkaart en een kleiner gedeelte met een smartphone of andere betaalmanier zoals PayPal, Bizum en andere betaalapps. In Nederland is dat geheel omgedraaid met 21% contantgeldbetalingen en 67% bankkaart betalingen terwijl 10% met de smartphone betaalt. In België is dat 45% contant geld, 48% een bankkaart en 5% op een andere manier.

Spanje staat in de top vijf van EU-landen waar de inwoners nog het meest met contant geld betalen. Deze lijst wordt aangevoerd door Malta met 77%, Slovenië met 73%, Oostenrijk met 70% en Italië met 69%. Na Spanje met 66% staan Portugal met 64%, Duitsland met 63% en Griekenland met 62%. Nederland staat op een-na-laatste op de lijst met 21% wat iets meer is dan in Finland met 19%, maar minder dan Luxemburg met 39% en België met 45%.

Ga naar de inhoud