Pas op voor de grappen en grollen op 28 december in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Pas op voor de grappen en grollen op 28 december in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 28 december vieren katholieke landen de dag van de “onschuldige kinderen” wat in Spanje de “Dia de los Santos Inocentes” heet. In Spanje heeft deze dag naast de historische ook een humoristische betekenis, het is namelijk ook de dag van de grappen en grollen zoals in Nederland en België 1 april. Dus als je in Spanje woont pas dus op de grapjes die vrienden en familie kunnen uithalen en dierbaren die je voor de gek kunnen houden. Ben je zelf een grappenmaker dan is die dag jouw dag.

De historische betekenis van de dag van de Dia de los Inocentes is dat die dag de Kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op last van Koning Herodes werden vermoord viert. De katholieke traditie leert dat God de onschuldige jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias.

Onnozele kinderen

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door (en geïntegreerd in) de viering van Sint-Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint-Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om hun lied te zingen.

Televisie en kranten

Dat 28 december de dag van grappen en grollen is, merkt men ook als men in Spanje een krant leest of TV kijkt omdat de pers en de media volop meedoen met het feest. In sommige kranten staan pagina’s vol met grappen, grollen en humoristische verhalen en wetenswaardigheden. Vaak lijken de verhalen zo echt dat de scheiding tussen fictie en waarheid niet te merken is.

Op de nationale Spaanse televisie en andere kanalen worden speciale shows georganiseerd waarbij men vele grappen en grollen uithaalt, over het algemeen met bekendheden. Het belangrijkste televisiegala is “Gala inocente inocente” op TVE1.

Veel plezier op deze dag en let op dat je niet in de maling wordt genomen!

Ga naar de inhoud