Search
menu
Search

Regionale toeristenbelasting Valencia regio vanaf december 2023 van kracht

Regionale toeristenbelasting Valencia regio vanaf december 2023 van kracht
Beeld: Canva

Regionale toeristenbelasting Valencia regio vanaf december 2023 van kracht

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Eind november 2022 werd de regionale toeristenbelasting in de Valencia regio aangenomen door het regionale parlement. Dit heeft gevolgen voor de gebruikelijke bezoeker of vakantieganger in de provincies Alicante (Costa Blanca) of Valencia en Castellón (Costa Azahar). Na de publicatie in de regionale staatscourant is duidelijk geworden dat deze toeristenbelasting vanaf december 2023 van kracht wordt.

De toeristenbelasting of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ die de provincies Alicante, Valencia en Castellón zullen krijgen vanaf eind december 2023 (of 1 januari 2024?) is echter anders dan in Catalonië en de Balearen. In deze twee regio’s gaat het om een regionale toeristenbelasting die in de hele autonome regio geldt, maar in het geval van de Valencia regio gaat het om een gemeentelijke toeristenbelasting die daarnaast vrijwillig is. Met andere woorden, de gemeenten kunnen ervoor kiezen om een toeristenbelasting in te voeren om hun gemeentekas aan te vullen en het geld te gebruiken voor verbeteringen in het toerisme, of niet.

Dat kan dus betekenen dat er bijvoorbeeld in Benidorm wel een toeristenbelasting geldt, maar in Alicante stad weer niet. Overigens hebben juist deze twee gemeenten al laten weten dat ze geen toeristenbelasting gaan invoeren. Er zijn meer gemeenten die geen toeristenbelasting willen vragen aan hun bezoekers. 

Over het algemeen zijn de tegenstanders het met elkaar eens dat het aantal toeristen daardoor zal dalen, maar in Catalonië en de Balearen eilanden is juist gebleken dat de invoering van deze toeristenbelasting geen gevolgen heeft gehad. In het buitenland is men namelijk al veel langer bekend met de toeristenbelasting dat vaak ook nog eens veel hoger is dan in Spanje.

Voor wie en welke bedragen?

Er zijn meer details bekend gemaakt over hoe deze toeristenbelasting er uit moet gaan zien en wat de bedragen worden. Iedereen vanaf 16 jaar die overnacht in de Valencia regio moet een toeristenbelasting gaan betalen in die gemeenten die meedoen met het heffen van deze toeristische belasting. Er zijn uitzonderingen zoals personen onder de 16 jaar, deelnemers van IMSERSO-ouderenreizen, toeristen die voor hun gezondheid naar de regio komen etc.

In de plannen staat dat toeristen op campings en hostals 0,50 euro per nacht moeten betalen. Verblijf je in een 4+ sterren of 5 sterren hotel dan kost het 2,00 euro per nacht. Bij een verblijf in een 3+ en 4 sterrenhotels is het bedrag 1,50 euro per nacht en bij een verblijf in een 1, 2 of 3 sterrenhotels is de toeristenbelasting 1,00 euro per nacht.

Bij overnachtingen in een Turismo Rural accommodatie en B&B (nemen we aan, maar staat niet nadrukkelijk vermeld) is er een toeristenbelasting van 0,50 tot 1,00 euro per nacht. Cruiseschip passagiers moeten ook 1,50 euro betalen, net zoals de toeristen die in luxe vakantiewoningen verblijven. Er is echter altijd een maximum van 7 dagen dus je betaalt nooit meer dan 7 dagen toeristenbelasting.

Ga naar de inhoud