Search
menu
Search

Meer dan 100 tropische nachten en minder regen in 2100 in Málaga

Meer dan 100 tropische nachten en minder regen in 2100 in Málaga
Beeld: via canva.com

Meer dan 100 tropische nachten en minder regen in 2100 in Málaga

Het klimaat in de provincie Málaga is aan het veranderen en de gevolgen van klimaatverandering zijn al merkbaar. De komende jaren zullen deze gevolgen steeds intenser worden. Om te laten zien hoe het weer in de regio zal evolueren, heeft de Junta de Andalucía een kaart gemaakt die verschillende scenario’s schetst vanaf het heden tot 2100.

Deze scenario’s zijn zorgwekkend. Aan het einde van deze eeuw zullen er meer dan 100 tropische nachten zijn aan de kust van Málaga, zal de temperatuur met drie tot vier graden stijgen en zullen de neerslaghoeveelheden afnemen zonder dat er iets aan gedaan kan worden. 

Dit klimaatkaart is een openbare webportal van de Junta de Andalucía waar iedereen de evolutie van een reeks klimaatvariabelen en broeikasgasemissies kan bekijken voor elk gemeente in Andalusië sinds 2005. De gemiddelde temperatuur, neerslag, aantal warme dagen en tropische nachten van 785 Andalusische gemeenten tussen 1961 en 2100 zijn te zien op deze website. Het project werd gepresenteerd door de president van de Junta de Andalucía, Juanma Moreno, in Dubai tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties.

Uit de klimaatkaart van de Junta de Andalucía blijkt dat het aantal tropische nachten in Málaga zal toenemen. Dit zijn nachten waarop de temperatuur niet onder de 20 graden daalt. In sommige gemeenten aan de kust, zoals Marbella en Estepona, kunnen er zelfs meer dan 100 tropische nachten per jaar zijn tegen het einde van deze eeuw. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel de lokale bevolking als het toerisme.

Gevolgen voor de lokale bevolking

De stijging van het aantal tropische nachten kan leiden tot gezondheidsproblemen bij de lokale bevolking. Mensen die geen airconditioning hebben of zich geen dure elektriciteitsrekeningen kunnen veroorloven, zullen lijden onder de hitte. Dit kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting en andere gezondheidsproblemen. Vooral ouderen en kwetsbare groepen lopen risico. Daarnaast kan de hoge luchtvochtigheid tijdens deze tropische nachten ook leiden tot schimmelvorming en andere vochtgerelateerde problemen in huizen.

Gevolgen voor het toerisme

Málaga is een populaire toeristische bestemming vanwege haar prachtige stranden en aangename mediterrane klimaat. Echter, met de toename van het aantal tropische nachten, kan dit beeld veranderen. Toeristen zullen minder geneigd zijn om te reizen naar een bestemming waar ze ’s nachts niet goed kunnen slapen vanwege de hitte. Dit kan leiden tot een daling van het toerisme en daarmee ook van de inkomsten voor de lokale economie.

Temperatuurstijging

Naast het aantal tropische nachten zal ook de gemiddelde temperatuur in Málaga stijgen. Volgens de klimaatkaart van de Junta de Andalucía zal deze stijging tussen de drie en vier graden zijn tegen het einde van deze eeuw. Dit lijkt misschien niet veel, maar het heeft grote gevolgen voor het milieu en de samenleving.

Gevolgen voor het milieu

De stijging van de temperatuur zal leiden tot smeltende gletsjers en ijskappen, wat op zijn beurt weer zorgt voor een stijging van de zeespiegel. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor laaggelegen gebieden, zoals de kust van Málaga. Daarnaast zal de hogere temperatuur ook leiden tot droogte en verwoestijning, waardoor de biodiversiteit in de regio wordt bedreigd.

Gevolgen voor de samenleving

De hogere temperaturen kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen bij de lokale bevolking. Hittegolven zullen vaker voorkomen en langer duren, wat kan leiden tot uitdroging, hitteberoertes en andere gezondheidsproblemen. Daarnaast kan de hogere temperatuur ook leiden tot een toename van bosbranden, wat niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook voor de lokale economie.

Minder Neerslag in de Toekomst

Naast de stijging van de temperatuur en het aantal tropische nachten, zal er ook minder neerslag zijn in Málaga in de toekomst. Volgens de klimaatkaart van de Junta de Andalucía zullen de neerslaghoeveelheden afnemen zonder dat er iets aan gedaan kan worden. Dit heeft grote gevolgen voor de landbouw en de watervoorziening in de regio.

Gevolgen voor de landbouw

Minder neerslag betekent minder water voor de landbouw. Dit kan leiden tot lagere opbrengsten en hogere kosten voor irrigatie. Daarnaast kan de hogere temperatuur ook leiden tot droogte, waardoor gewassen niet goed kunnen groeien. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de landbouwsector in Málaga.

Gevolgen voor de watervoorziening

De afname van neerslag zal ook leiden tot een tekort aan kraanwater in de regio. Dit kan leiden tot beperkingen in het gebruik van water en hogere kosten voor de watervoorziening. Daarnaast kan dit ook gevolgen hebben voor de natuurlijke ecosystemen die afhankelijk zijn van voldoende water.

Ga naar de inhoud