Search
menu
Search

Spanje raadt mondkapjes en thuiswerken aan vanwege stijgend aantal griep- en covid-19 gevallen

Spanje raadt mondkapjes en thuiswerken aan vanwege stijgend aantal griep- en covid-19 gevallen
Beeld: via canva.com

Spanje raadt mondkapjes en thuiswerken aan vanwege stijgend aantal griep- en covid-19 gevallen

De afgelopen week is er een stijging van meer dan 37% in het aantal gevallen van griep en Covid-19 in Spanje. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij het ministerie van Volksgezondheid, die op dinsdag nieuwe richtlijnen heeft gepubliceerd om de verspreiding van deze ziekten te voorkomen. Deze aanbevelingen benadrukken het belang van goede handhygiëne, het bedekken van neus en mond bij hoesten of niezen, en het dragen van mondkapjes bij symptomen van een luchtweginfectie. Daarnaast wordt ook aangeraden om thuis te werken.

Het aantal acute respiratoire aandoeningen in Spanje is de afgelopen week met 37,17% gestegen. In de eerstelijnszorg ligt het aantal IRA’s nu op 793,9 per 100.000 inwoners. De stijging is vooral te zien bij de griep, met een cijfer van 539,4.

De afgelopen week is het percentage positieve tests op SARS-CoV-2 in Spanje gestegen van 13,3% naar 14,3%. Het percentage positieve tests op griep is gestegen van 13% naar 20%, wat een stijging van 53,8% is. Het percentage positieve tests op het RS-virus is gelijk gebleven op 15,2%.

Mondkapjes zijn een veelbesproken onderwerp sinds het begin van de Covid-19 pandemie. Er is veel discussie geweest over hun effectiviteit en of ze wel of niet moeten worden gedragen door het grote publiek. Het ministerie van Volksgezondheid heeft echter duidelijk gemaakt dat het dragen van mondkapjes een belangrijke rol speelt in het voorkomen van de verspreiding van luchtweginfecties zoals griep en Covid-19.

Uit onderzoek is gebleken dat mondkapjes een effectieve barrière vormen tegen het verspreiden van druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen of praten. Deze druppeltjes kunnen virussen bevatten en zo anderen besmetten. Door het dragen van een mondkapje wordt de kans op verspreiding van deze druppeltjes aanzienlijk verminderd, waardoor de volksgezondheid wordt beschermd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze dinsdag aanbevelingen gepubliceerd om besmetting te voorkomen. Deze aanbevelingen omvatten: was je handen met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden, of gebruik een alcoholgel. Gebruik een wegwerpzakdoek om je neus of mond te bedekken bij hoesten of niezen. Als je geen zakdoek hebt, bedek dan je mond met je elleboog. Als je symptomen hebt die wijzen op een respiratoire infectie, draag dan een mondkapje om de verspreiding van de ziekte te helpen voorkomen. Ventileer gesloten ruimtes gedurende ten minste 10 minuten per dag.

Thuiswerken

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken na de feestdagen. Dit heeft verschillende voordelen voor de volksgezondheid. Ten eerste vermindert thuiswerken het aantal contactmomenten tussen mensen, waardoor de kans op besmetting wordt verkleind. Daarnaast kan thuiswerken ook stress verminderen, wat een positief effect heeft op de algehele gezondheid. Bovendien kan thuiswerken helpen om de verspreiding van luchtweginfecties op de werkvloer te voorkomen, aangezien mensen met symptomen van deze ziekten dan niet naar kantoor hoeven te komen.

Hoewel thuiswerken vele voordelen heeft voor de volksgezondheid, zijn er ook enkele mogelijke nadelen. Zo kan het gebrek aan sociale interactie leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Daarnaast kan het moeilijk zijn om werk en privé gescheiden te houden, wat kan leiden tot extra stress. Om deze nadelen te verminderen, is het belangrijk om regelmatig contact te houden met collega’s en een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Ga naar de inhoud