Search
menu
Search

Van bijna -11 naar +18 graden in de provincie Alicante

Van bijna -11 naar +18 graden in de provincie Alicante
Beeld: via canva.com

Van bijna -11 naar +18 graden in de provincie Alicante

De inwoners van de provincie Alicante hebben in het binnenland woensdagochtend zeer lage temperaturen ervaren, met minima die op sommige plaatsen de -10 graden overschreden. Dit staat in schril contrast met de aangename temperaturen gedurende de dag. Volgens de Spaanse Weerdienst (Aemet) is het kwik in de provincie op woensdag tot boven de 18 graden gestegen. De ochtend was echter erg koud, mede door de afwezigheid van wolken, en de thermometers daalden tot onder de 5 graden aan de kust, terwijl in het binnenland op veel plaatsen vorst werd gemeten.

In gebieden die meer open, schaduwrijk zijn of een geografie hebben die vocht vasthoudt, zoals laaggelegen gebieden, was de kou intenser. De laagste temperatuur werd gemeten in de Rambla de la Sarga (Xixona) met -10,9 graden. In Alto en Medio Vinalopó waren de vorstperiodes behoorlijk intens. In het gebied Fondo de la Lagunilla (Villena) daalde de temperatuur tot -10,8 graden, en op andere plaatsen in de gemeente tot onder de -5 graden. 

Andere koude plekken waren El Rodriguillo in Pinoso met -6,8 graden, Salinas met -3,9 graden, Beneixama met -2,6 graden, en Sax met -2,4 graden. Zelfs in het centrum van Villena vroor het licht, met -0,9 graden, en ook in het dorp La Encina met -1,9 graden. Andere lage temperaturen werden gemeten in Hondón de los Frailes en Pinoso, met respectievelijk -5,1 en -3 graden.

Er was ook lichte vorst in Planes, Gorga en Gaianes. In l’Alcoià was het erg koud in bergachtige gebieden, maar in stedelijke gebieden vroor het nauwelijks; in Banyeres, in het interpretatiecentrum van het Sierra de Mariola park was het -4,3 graden, maar in de stad zelf daalde het niet onder de 0,7 graden. In de Marina Alta vroor het alleen in de meer binnenlandse steden, maar wel aanzienlijk: -4,9 graden in Castell de Castells en -3,7 in la Vall d’Ebo.

Aan de kust

Aan de kust was het koud bij zonsopgang, maar het vroor niet. Volgens Aemet was de laagste temperatuur in Alicante 2,9 graden, en in Benidorm 5 graden, terwijl Xàbia 1 graad had. In het voorland waren de temperaturen vergelijkbaar, met 1,9 graden in Elche en 1,5 in Orihuela. Deze temperaturen werden gemeten tussen 7.00 en 8.30 uur ’s ochtends, toen de thermometers begonnen te stijgen, vooral op plaatsen waar de zon scheen.

Uiteindelijk werd op woensdag de hoogste temperaturen geregistreerd in Novelda met 18,1 graden, gevolgd door Alicante stad met 18 graden, Abanilla met 17,9 graden, Alcoy en Pinoso met 17,8 graden, Javie met 17,6 graden, Rojales met 16,4 graden, Benidorm met 16 graden en Orihuela met 15,2 graden.

Ga naar de inhoud