Verlenging btw-verlaging op basis voedingsmiddelen tot en met juni

Verlenging btw-verlaging op basisvoedingsmiddelen tot en met juni
Beeld: via canva.com

Verlenging btw-verlaging op basis voedingsmiddelen tot en met juni

In het kader van de aanhoudende economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen, heeft de Spaanse regering besloten om de btw-verlaging op basisvoedingsmiddelen, die op 31 december 2023 stoot, te verlengen tot juni 2024. Deze maatregel maakt deel uit van een breder pakket dat op woensdag 27 december 2023 wordt goedgekeurd door de ministerraad.

Deze maatregel voorziet in het verlengen van de btw-verlaging op basisvoedingsmiddelen voor een periode van zes maanden vanaf 1 januari 2024. Dit betekent dat de btw op deze producten gedurende de eerste helft van 2024 tijdelijk zal worden verlaagd.

Van 4 naar 0 procent

De btw van 4% op basisvoedingsmiddelen wordt afgeschaft. Dit geldt voor algemeen brood, diepvriesbrooddeeg en diepvriesbrood, bakkerijmeel, alle soorten melk, alle soorten kaas, alle soorten eieren, en alle fruit, groenten, groenten, peulvruchten, knollen en granen die als natuurlijke producten worden beschouwd.

Van 10 naar 5 procent

De volgende basisvoedingsmiddelen vallen onder de btw-verlaging van 10% naar 5%: oliën en pasta.

De Spaanse regering overweegt om de btw-verlaging van 5% op elektriciteit en gas, hout en pellets te verlengen. Deze maatregel is ingegaan op 1 januari 2023 en loopt af op 31 december 2023. De maatregel heeft tussen januari en november 2023 een fiscaal effect van 728 miljoen euro gehad.

Een andere onzekerheid is de beslissing die de regering zal nemen over de verlaging van de prijs van abonnementen en meerrittenkaarten voor openbaar vervoer. De korting op Cercanías van Renfe en media afstand is al het hele jaar verlengd. De regering moet beslissen of ze het openbaar vervoer van de rest van de overheden met 30% blijft subsidiëren, op voorwaarde dat ze zich ertoe verbinden deze korting te verhogen tot 50%.

Effecten op de consumentenprijzen

Het is de bedoeling dat de btw-verlaging op basisvoedingsmiddelen zal leiden tot lagere prijzen voor consumenten. De overheid verwacht dat de verlenging van deze maatregel de impact van de oorlog in Oekraïne op de huishoudbudgetten zal helpen verzachten.

De btw-verlaging op basisvoedingsmiddelen zal een positieve impact hebben op de koopkracht van consumenten. De verwachting is dat huishoudens meer geld overhouden voor andere uitgaven, zoals energiekosten.

Ga naar de inhoud