Verkeersborden van 100 naar 90 km/uur in Spanje

Verkeersborden van 100 naar 90 km/uur in Spanje
Beeld: Archieffoto

Verkeersborden van 100 naar 90 km/uur in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft op 2 januari de maximumsnelheid op meer dan 7.000 km aan secundaire wegen verlaagd van 100 km/u naar 90 km/u. Deze nieuwe maximumsnelheid gaat echter pas op dinsdag in zodat de autoriteiten de tijd hadden om de signalering aan te passen. Vanaf dinsdag 29 januari zullen de 100 km/u borden op veel plaatsen vervangen zijn door 90 km/u borden.

Deze maand heeft het ministerie van Ontwikkelingszaken meer dan 2.700 verkeersborden van 100 km/u vervangen voor borden waarop 90 km/u geschreven staat. De kosten van deze verandering worden geschat op zo’n half miljoen euro. De kosten voor de wegen die bij het nationale wegenstelsel horen worden betaald door de centrale regering maar de kosten van de regionale wegen moeten betaald worden door de overheden in de autonome regio’s.

Waarom

Aangezien meer dan de helft van alle verkeersongevallen plaatsvindt op de secundaire wegen (carreteras convencionales) heeft de Spaanse verkeersdienst DGT besloten de maximum snelheid met 10 km/u te verminderen.

Voor personenwagens en motoren zal de snelheid in plaats van de huidige 100 km/u vanaf deze dinsdag 90 km/u gaan worden terwijl bestelbussen, campers, vrachtwagens en bussen met een gewicht van meer dan 3.500 kilo en voertuigen met een aanhangwagen niet harder mogen rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften mag nog 100 km/u gereden worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften is de maximum snelheid dus verlaagd.

Volgens de DGT gaat het om 7.000 km aan wegen die bekend staan als secundaire wegen wat nog geen 5% is van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. De DGT gaat er echter wel vanuit dat met het verlagen van de maximumsnelheid op de secundaire wegen het aantal dodelijke verkeersongevallen met 10% zal afnemen.

Europa

Andere landen die op secundaire wegen een snelheidslimiet hebben van 100 km/u zijn Roemenië, Polen, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Landen als België (behalve in Vlaanderen), Kroatië, Griekenland, Italië en Portugal hebben een limiet van 90 km/u terwijl landen als Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Malta een maximum snelheid hebben van 80 km/u.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.