skip to Main Content
Verkeersborden van 100 naar 90 km/uur in Spanje
Archieffoto

Verkeersborden van 100 naar 90 km/uur in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft op 2 januari de maximumsnelheid op meer dan 7.000 km aan secundaire wegen verlaagd van 100 km/u naar 90 km/u. Deze nieuwe maximumsnelheid gaat echter pas op dinsdag in zodat de autoriteiten de tijd hadden om de signalering aan te passen. Vanaf dinsdag 29 januari zullen de 100 km/u borden op veel plaatsen vervangen zijn door 90 km/u borden.

Deze maand heeft het ministerie van Ontwikkelingszaken meer dan 2.700 verkeersborden van 100 km/u vervangen voor borden waarop 90 km/u geschreven staat. De kosten van deze verandering worden geschat op zo’n half miljoen euro. De kosten voor de wegen die bij het nationale wegenstelsel horen worden betaald door de centrale regering maar de kosten van de regionale wegen moeten betaald worden door de overheden in de autonome regio’s.

Waarom

Aangezien meer dan de helft van alle verkeersongevallen plaatsvindt op de secundaire wegen (carreteras convencionales) heeft de Spaanse verkeersdienst DGT besloten de maximum snelheid met 10 km/u te verminderen.

Voor personenwagens en motoren zal de snelheid in plaats van de huidige 100 km/u vanaf deze dinsdag 90 km/u gaan worden terwijl bestelbussen, campers, vrachtwagens en bussen met een gewicht van meer dan 3.500 kilo en voertuigen met een aanhangwagen niet harder mogen rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften mag nog 100 km/u gereden worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften is de maximum snelheid dus verlaagd.

Volgens de DGT gaat het om 7.000 km aan wegen die bekend staan als secundaire wegen wat nog geen 5% is van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. De DGT gaat er echter wel vanuit dat met het verlagen van de maximumsnelheid op de secundaire wegen het aantal dodelijke verkeersongevallen met 10% zal afnemen.

Europa

Andere landen die op secundaire wegen een snelheidslimiet hebben van 100 km/u zijn Roemenië, Polen, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Landen als België (behalve in Vlaanderen), Kroatië, Griekenland, Italië en Portugal hebben een limiet van 90 km/u terwijl landen als Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Malta een maximum snelheid hebben van 80 km/u.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Stomme vraag misschien, maar wat betekent het orange bord onder het “90Km/u” bord. Is dat trajectcontrole? Ik zie dit bord de laatste tijd regelmatig in Spanje, zeker in Asturië en Cantabrië.

 2. het stomste en belachelijke van een europees land vindt ik altijd in citeer ( bij de buurlanden dit bij de buurlanden dat enz)
  enkel als het hun beter uitkomt anders niet BV vergelijk de prijzen tussen Belgié en Luxemburg bekijk de wetten tussen deze landen ook maar even maar daar hoor je niets van europa is voor mij wind en niets anders

  1. Het zal wel aan mij liggen, maar deze door Ikke in schijnbaar geheel willekeurige volgorde geschreven verzameling letters, zonder enige causale samenhang, zonder gebruik van leestekens of hoofdletters en met een paar onnodige taalfouten, doet mij vermoeden dat Ikke reageert op een heel ander artikel of is het zo dat Ikke heel erg dronken was toen hij deze reactie componeerde.

 3. Wie gaat de snelheid controleren ? Nu mochten de vrachtwagens nog 90 KM per uur rijden maar als u zich zelf aan deze snelheid hield zoefden ze u voorbij alsof het niets was,gaat dat nu opeens veranderen ik denk dat zij u nog altijd zullen voorbij vliegen.Wait en see.

 4. Volgens mij weet 90% niet eens het verschil tussen de verschillende borden van of er nu 50 of 120 km staat. Of stop of parkeer bord ik moet hier wezen dus stop eventueel met 1 wiel op het voetpad zo dat een ander er nog net langs kan.

 5. Had misschien handig geweest om gelijk te vermelden dat in België (Vlaanderen!)de max snelheid op secundaire wegen 70 km/h is, tenzij aangegeven 90 km/h.
  Mvg
  P.de Groot

   1. Waarom moeten we informatie over Belgie hebben? Deze website gaat over Spanje. Kun je ook wel meedelen dat het wegennet in Belgie slecht is.

    1. Het gaat over vergelijkingen. Als België, of in dit geval specifiek Vlaanderen, in het artikel voorkomt is het me dunkt logisch dat ook daar de correcte vermelding voorkomt.

  1. Meestal kun je maar 50 per uur of minder in Belgie door de files en drukke verkeer, en de vele putten dienen er als natuurlijke verkeersdrempels.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken