Kort politiek nieuws uit Spanje (34)

Kort politiek nieuws uit Spanje (34)
Beeld: 123rf

Kort politiek nieuws uit Spanje (34)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Pedro Sánchez en Quim Torra ontmoeten elkaar op 6 februari

MADRID – De datum is dan eindelijk bekend gemaakt van de problematische bijeenkomst tussen de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Catalaanse regiopremier Quim Torra. Tijdens de persconferentie na de ministerraad op dinsdag werd bekend dat deze bijeenkomst plaats zal vinden op 6 februari in Barcelona. 

De vraag is echter of Sánchez wel met Torra zal praten want zoals het er nu naar uitziet zal Torra op die datum geen regiopremier meer zijn vanwege zijn juridische problemen. Er kan echter nog van alles gebeuren. De oppositiepartijen zijn tegen deze bijeenkomst omdat in hun ogen Quim Torra na de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof geen regiopremier meer is.

Politieke leiders uit gevangenis vanwege onderzoekscommissie Artikel 155

BARCELONA – De Catalaanse politici die gevangenisstraffen uitzitten vanwege hun betrokkenheid bij de poging om Catalonië af te scheiden van Spanje, mochten op dinsdag voor een paar uur uit de gevangenis om de onderzoekscommissie naar wat er is gebeurd rondom het invoeren van Artikel 155 bij te wonen.

Het gaat om Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull en Raül Romeva die triomfantelijk onthaald werden buiten en binnen het Catalaanse parlementsgebouw. Volgens de landelijke media kan er meer gesproken worden van een ERC partij meeting dan een onderzoekscommissie, de reden waarom de leden van Ciudadanos de commissie verlieten. 

Oriol Junqueras zegt dat het nu tijd is voor dialoog met de huidige regering maar sluit niet uit dat er opnieuw een referendum over onafhankelijkheid zal komen, alleen dit keer niet unilateraal maar met toestemming van de Spaanse regering.

Spaanse rekenkamer eist 4,1 miljoen van o.a. Puigdemont

MADRID – De Spaanse rekenkamer wil van de Catalaanse leiders en politici die betrokken waren bij het illegale referendum op 1 oktober 2017 4,1 miljoen euro zien. De Tribunal de Cuentas zegt dat dit het bedrag is dat de Catalaanse politici uit de regionale staatskas hebben gehaald om te gebruiken om de kosten van het illegale referendum te betalen.

In totaal gaat het om 4.146.274,97 euro wat door 31 personen gebruikt is, aldus de Spaanse rekenkamer. Deze betrokken personen zullen een bericht ontvangen waarin staat welk deel van het totaalbedrag door hen betaald dient te worden. Betaalt men niet dan kan de rechter beslag leggen op woningen en andere zaken.

VOX partijleden hebben Iraans geld ontvangen

MADRID – Iván Espinosa de los Monteros van de VOX partij heeft toegegeven dat hij geld heeft ontvangen van leden van de Nationale Raad van het Verzet van Iran (CNRI). Zowel Espinosa de los Monteros als de partijleider Santiago Abascal hebben 65.000 euro ontvangen gedurende acht maanden in 2014, twee jaar nadat de Verenigde Staten het CNRI niet meer als terroristische instantie zag.

De krant El Pais heeft een artikel gepubliceerd waarin verschillende bronnen zeggen dat de VOX partij bijna 1 miljoen euro heeft ontvangen om de extreemrechts partij te kunnen oprichten. Abascal en Espinosa de los Monteros ontvingen direct een salaris van 65.000 euro. Netto ontving Absacal 3.750 euro per maand terwijl dat 2.300 euro netto bij Espinosa de los Monteros was.

Politieke rel over welles/nietes ontmoeting met Venezolaanse minister

MADRID – Er is de laatste dagen een politieke rel ontstaan nadat de oppositiepartijen klaagden over een vermeende ontmoeting tussen de PSOE minister José Luis Ábalos en de Venezolaanse vicepremier Delcy Rodríguez. Het probleem is dat de Venezolaanse politicus niet in Europa mag komen vanwege haar betrokkenheid bij misdrijven. Het andere probleem is dat de communicatie van Ábalos niet echt duidelijk was en meer problemen opleveren dan antwoorden.

De oppositiepartijen, met name de conservatieve PP, maakt hier een grote zaak van en dat kan het ook zijn. Maar de PSOE zegt dat Ábalos juist heeft voorkomen dat de Venezolaanse vicepremier voet op Spaans grondgebied heeft gezet door haar te verbieden verder te gaan dan een bepaalde internationale ruimte. Ábalos was in het vliegtuig om een Venezolaanse vriend, de minister van Toerisme en Buitenlandse Handel, te ontmoeten.

Ga naar de inhoud