In Spanje moet je vanaf nu op een andere manier met de auto fietsers passeren

In Spanje moet je vanaf nu op een andere manier met de auto fietsers passeren
Beeld: 123rf

In Spanje moet je vanaf nu op een andere manier met de auto fietsers passeren

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeerswet is aangepast voor wat betreft de personenwagens en fietsers op de Spaanse wegen. Er zijn wijzigingen voor de autorijders voor wat betreft het inhalen dat vanaf nu met een verlaagde snelheid en grotere afstand tussen de auto en de fietser moet gebeuren.

Om het aantal verkeersongevallen en doden in het verkeer waar fietsers bij betrokken zijn te verminderen, heeft de Spaanse verkeersdienst DGT de verkeerswet aangepast. In 2020 overleden er 36 fietsers op wegdek wat weliswaar 10% minder is dan in 2019 maar nog steeds een te hoog aantal.

Daarom heeft de DGT nu maatregelen genomen die meteen effect hebben op de rijstijl van de automobilist en veiligheid van de fietser. Als je op een secundaire weg rijdt en een fietser tegenkomt moet je deze alleen passeren op plaatsen waar goed zicht is op tegenliggend verkeer.

Daarnaast moet je niet meer 1,5 meter afstand maar 2 meter afstand houden bij het passeren van de fietsers. Deze afstand zorgt ervoor dat er minder zogenaamd zuigeffect is waardoor de fietser eventueel uit balans raakt en kan vallen.

Ook moet de snelheid met 20 km/uur verminderd worden. Dus als je een fietser inhaalt op een weg maar de maximale snelheid 90 km/uur is moet het inhalen van de fietser gebeuren met 70 km/uur.

Bij het inhalen van de fietsers maakt het niet uit als de automobilist geheel op de andere weghelft terecht komt, mits er overzicht is en uiteraard geen tegenliggend verkeer. 

Bij het niet respecteren van de fietsers op de weg, het niet houden van de 2 meter afstand of het niet verlagen van de snelheid met 20 km/uur, volgen boetes van 200 euro en de inhouding van 3 punten op het Spaanse rijbewijs.

Ga naar de inhoud