Plastic tasjes tijdperk bij de Mercadona definitief voorbij

Plastic tasjes tijdperk bij de Mercadona definitief voorbij
Beeld: Mercadona.es

Plastic tasjes tijdperk bij de Mercadona definitief voorbij

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Spanje’s meest geliefde en populaire supermarktketen Mercadona heeft alle plastic draagtasjes en zakjes voor eenmalig gebruik bij de groente en fruit afdeling in alle 1.641 supermarkten in Spanje uit de winkels gehaald. Vanaf nu worden alleen nog zakjes en tasjes gemaakt van tapiocazetmeel (fécula de patata) aangeboden.

In april 2019 was de Mercadona al gestopt met het bij de kassa aanbieden van de normale wegwerp plastic boodschappentasjes. Daarnaast moet er voor alle zakjes en tasjes bij de kassa betaald worden, net zoals in alle andere winkels en supermarkten in Spanje.

Sindsdien zijn er alleen nog de bekende herbruikbare raffia-tassen (0,50 euro); papieren tassen (0,10 euro) en plastic tasjes van 50-70% recycled verpakkingsplastic (0,10 euro) te vinden bij de kassa’s.

Maar bij de groente en fruitafdeling waren nog wel de normale wegwerpzakjes te vinden. Deze zijn dus nu uit alle 1.641 supermarkten verdwenen en vervangen voor zakjes gemaakt van tapiocazetmeel (bio-zakjes). 

Deze nieuwe zakjes, die een groot bruin symbool hebben, kunnen in de biologische afvalbakken gegooid worden omdat ze van natuurlijk materiaal zijn gemaakt. Ideaal dus om elke dag de groente, fruit en vlees en vis resten weg te gooien in de straatcontainers.

Het verwijderen van de wegwerpzakjes uit de supermarkten is onderdeel van de zogenaamde 6.25 strategie van Mercadona waarmee de supermarktketen beloofd 3.200 ton plastic per jaar te verwijderen. 

Een van de doelstellingen van de keten is om het plastic met 25% te verminderen, alle verpakkingen recyclebaar te maken en het plastic afval dat in de winkels en logistieke centra wordt gegenereerd te recyclen.

Daarnaast heeft Mercadona in praktisch alle winkels speciale bakken geplaatst zodat de klanten hun afval kunnen scheiden.

Ga naar de inhoud