Plastic tasjes tijdperk bij de Mercadona definitief voorbij

Plastic tasjes tijdperk bij de Mercadona definitief voorbij
Beeld: Mercadona.es

Plastic tasjes tijdperk bij de Mercadona definitief voorbij

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Spanje’s meest geliefde en populaire supermarktketen Mercadona heeft alle plastic draagtasjes en zakjes voor eenmalig gebruik bij de groente en fruit afdeling in alle 1.641 supermarkten in Spanje uit de winkels gehaald. Vanaf nu worden alleen nog zakjes en tasjes gemaakt van tapiocazetmeel (fécula de patata) aangeboden.

In april 2019 was de Mercadona al gestopt met het bij de kassa aanbieden van de normale wegwerp plastic boodschappentasjes. Daarnaast moet er voor alle zakjes en tasjes bij de kassa betaald worden, net zoals in alle andere winkels en supermarkten in Spanje.

Sindsdien zijn er alleen nog de bekende herbruikbare raffia-tassen (0,50 euro); papieren tassen (0,10 euro) en plastic tasjes van 50-70% recycled verpakkingsplastic (0,10 euro) te vinden bij de kassa’s.

Maar bij de groente en fruitafdeling waren nog wel de normale wegwerpzakjes te vinden. Deze zijn dus nu uit alle 1.641 supermarkten verdwenen en vervangen voor zakjes gemaakt van tapiocazetmeel (bio-zakjes). 

Deze nieuwe zakjes, die een groot bruin symbool hebben, kunnen in de biologische afvalbakken gegooid worden omdat ze van natuurlijk materiaal zijn gemaakt. Ideaal dus om elke dag de groente, fruit en vlees en vis resten weg te gooien in de straatcontainers.

Het verwijderen van de wegwerpzakjes uit de supermarkten is onderdeel van de zogenaamde 6.25 strategie van Mercadona waarmee de supermarktketen beloofd 3.200 ton plastic per jaar te verwijderen. 

Een van de doelstellingen van de keten is om het plastic met 25% te verminderen, alle verpakkingen recyclebaar te maken en het plastic afval dat in de winkels en logistieke centra wordt gegenereerd te recyclen.

Daarnaast heeft Mercadona in praktisch alle winkels speciale bakken geplaatst zodat de klanten hun afval kunnen scheiden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.