Spanje is het tweede Europese land met de meeste soorten dagvlinders

Coenonympha / Wikimedia, Harald Süpfle
Beeld: Coenonympha / Wikimedia, Harald Süpfle

Spanje is het tweede Europese land met de meeste soorten dagvlinders

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is na Italië het tweede Europese land met het hoogste aantal dagvlindersoorten. Na de ontdekking in Ceuta van het bestaan ​​van drie nieuwe endemische soorten (uit Noord Afrika) is het totaal aantal soorten in Spanje gestegen naar 258.

Tijdens een studie die door de ‘Asociación Española para la Protección de las Mariposas’ gerealiseerd werd in de Spaanse enclave Ceuta, heeft men drie nieuwe soorten ‘Maghreb’ vlinders ontdekt, te weten ‘ocelada magrebí’ (coenonympha arcanioides), de ‘sertorio magrebí’ (spialia ali) en de ‘dorada magrebí (thymelicus hamza).

De Coenonympha arcanioides is een vlinder uit de onderfamilie Satyrinae van de familie Nymphalidae. Spialia ali is een geslacht van dikkopjes (Hesperiidae) uit de orde van de vlinders. Thymelicus hamza is ook een vlinder uit de familie van de dikkopjes (Hesperiidae).

Met de ontdekking van deze drie vlindersoorten is het totale aantal dagvlindersoorten in Spanje gestegen naar 258. Daarmee staat Spanje net achter Italië op de lijst van Europees land met de meest dagvlindersoorten.

Binnen de vlinder biodiversiteit van Spanje zijn er ook 13 endemische Iberische soorten, 13 exclusief voor de Canarische Eilanden en 48% van de soort exclusief voor het Europese continent. Voor de duidelijkheid, een endemische soort of endeem is een soort die alleen in een bepaald gebied of land voorkomt.

Vlinder van het jaar

Voor het zesde achtereenvolgende jaar heeft de Zerynthia-vereniging de stembussen geopend voor de Vlinder van het jaar verkiezing. Via de website kunnen vlinder liefhebbers tot 31 januari laten weten welke van de volgende vlinders de vlinder van het jaar 2021 moet worden:

  • Pararge Xiplioloides (ondulada canaria)
  • Lemonia dumi
  • Euchloe bazae (azufrada ibérica)
  • Aricia morronensis (morena española)

Vraagje aan de lezers: Weet iemand de Nederlandse namen voor de bovenstaande vlinders, de redactie kan ze zo snel niet vinden 😉

vlinders
Beeld: Asociación Zerynthia / Twitter

Ga naar de inhoud