Man in Extremadura verdacht van schapendiefstal

Man in Extremadura verdacht van schapendiefstal
Beeld: Guardia Civil

Man in Extremadura verdacht van schapendiefstal

BADAJOZ – De Guardia Civil trof in de kudde van een boer in Extremadura een groep schapen aan zonder identificatie. Later werden die herkend door de eigenaar van een veebedrijf, die een groep schapen miste en de dieren herkende.

In Spanje heet de diefstal van vee ‘abigeato’. Historisch gezien is het altijd al een probleem geweest. Aanvankelijk ging het vooral om de diefstal van paarden. Maar wanneer de vleesprijzen de hoogte in schoten, was het ook niet ongebruikelijk dat schapen en koeien verdwenen. 

Terwijl men vroeger wapens gebruikte om de dieren te verdedigen, is het complexe systeem van identificaties (geschilderd of aan het oor bevestigd) vandaag gewoonlijk voldoende. De veedief noemt men in Spanje een cuatrero of een abigeo.

En zo duikt er vandaag de dag toch nog wel eens een cuatrero of abigeo op. In Nogales in de provincie Badajoz in Extremadura kreeg de politie al in december een melding binnen over de diefstal van 11 schapen van een kruising van de rassen merino en ille de france. De schapen verdwenen uit een boerderij in Nogales.

De agenten trokken op onderzoek uit in nabijgelegen gelijkaardige boerderijen. Zo groeide de verdenking dat de 11 verdwenen dieren tussen een andere kudde van dezelfde soort verborgen waren, in een perceel dicht bij het oude slachthuis van Salvaleón.

Na grondige inspectie van die kudde vond men effectief 9 schapen zonder identificatie. Er waren bovendien duidelijke sporen van het verwijderen van die identificatie en van het aanpassen van herkenbare kenmerken op de vacht. De oorspronkelijke eigenaar van de dieren bevestigde ook dat het om zijn verdwenen schapen ging.

Na confrontatie met de bewijzen werd de buurman in verdenking gesteld van diefstal. Zijn zaak wordt voor het gerecht voorgeleid.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.