Protest in Madrid want februari is de maand van onheil voor Spaanse hazewindhond

Protest in Madrid want februari is de maand van onheil voor Spaanse hazewindhond
Beeld: Canva

Protest in Madrid want februari is de maand van onheil voor Spaanse hazewindhond

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar op 1 februari staat de wereld en met name in Spanje even stil bij de Wereld Galgo dag. De Galgo is de Spaanse hazewindhond die in de maand februari veel te lijden heeft. Daarom wordt elk jaar aandacht gevraagd voor deze honden en op zondag 30 januari zal er een protest zijn voor het Ministerie van Landbouw in Madrid. Het Ministerie wil jachthonden uitzonderen van de nieuwe dierenwelzijnswet en heeft een eigen reglement opgesteld waarin deze honden worden opgenomen.

Voor de demonstratie wordt op zondag 30 januari om 11.15 uur ‘s middags op de emblematische Plaza Mayor in het centrum van Madrid verzameld. Diverse organisaties zoals AnimaNaturalis, CAS International en NAC zullen daarbij onder het mom van ‘Salvemos a los galgos’ aanwezig zijn. Lees meer informatie over deze actie HIER op de website van AnimaNaturalis.

Het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening dringt erop aan om honden die bij de jacht worden gebruikt uit te sluiten van de nieuwe dierenwelzijnswet aangezien de honden in de ogen van de minister en de jagers ‘werkinstrumenten’ zijn. Het Ministerie wil het aantal dieren in een kudde niet beperken en sterilisatie om bijvoorbeeld in de steek laten te voorkomen niet bevorderen. Dit heeft geleid tot een groot intern debat in de Ministerraad. Het protest op zondag 30 januari probeert een stem te geven aan de dieren waarmee door de Landbouwminister Luis Planas geen rekening wordt gehouden.

Spaanse hazewindhond

De Spaanse galgo is waarschijnlijk het hondenras in Spanje dat het meest te lijden heeft onder de mens. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s een cruciale rol in veel plattelandsgemeenschappen in Spanje, waar bijna iedereen ‘galguero’ was, en nog steeds is. Zware trainingen, maandenlang honger lijden tijdens het jachtseizoen, erbarmelijke leefomstandigheden, je poten uit je lijf moeten rennen. En dan… als het jachtseizoen voorbij is en de galgo niet langer ‘dient’ of de ‘eer’ van de jager heeft aangetast, volgt nog het ergste: afgedankt als een wegwerpartikel of soms erger, gedood, soms voorafgegaan door een lange lijdensweg. Jaarlijks zo’n 50.000 galgos. Wereld Galgo Dag, op 1 februari, markeert het einde van het jachtseizoen en het begin van de massale dump van galgo’s.

De Spaanse opvangen zitten overvol na het jachtseizoen. Het is letterlijk dweilen met de kraan open. Nederlandse organisaties helpen met hulpmiddelen zoals dekens, medicijnen, voer, etc. Ook financiële steun is essentieel om het leven van de gedumpte honden te verbeteren. Sommige honden overleven het. Geld is vaak nodig voor medische verzorging.

Reddingsorganisaties vangen een deel van deze dieren op en proberen een adoptiegezin te vinden. Dit is echter niet de oplossing. De oorzaak moet worden weggenomen. Net als in andere Europese landen bestaat in Spanje wetgeving die echter niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. In Spanje ligt dus een nieuwe dierenwelzijnswet op tafel maar de coalitiepartijen zijn het nog niet met elkaar eens, onder andere door de stugge houding van de Landbouwminister die onder druk van de jagers jachthonden zoals de galgo’s uit die wet wil houden. Als Spanje zelf geen maatregelen treft dan moet de Europese Unie dit afdwingen.

Ga naar de inhoud