Spaanse belastingdienst int een record van 223,4 miljard euro in 2021

Spaanse belastingdienst int een record van 223,4 miljard euro in 2021
Beeld: @Haciendagob / twitter

Spaanse belastingdienst int een record van 223,4 miljard euro in 2021

MADRID – De Spaanse belastingdienst heeft in 2021 in totaal 223,38 miljard euro geïnd wat 15,1% meer is dan het jaar daarvoor en een record aan belastingopbrengsten. De inkomstenbelasting of personenbelasting was goed voor met 94,19 miljard euro en de Vennootschapsbelasting 26,63 miljard euro.

Volgens de minister van Belastingzaken María Jesús Montero is het belasting resultaat van 2021 beter dan wat men in de staatsbegroting heeft opgenomen en wordt er gesproken over de hoogste opbrengst sinds 1995. Het is 0,6% hoger uitgevallen dan de 222,11 miljard euro die in de Presupuestos Generales del Estado (PGE) was opgenomen.

De inkomstenbelasting of personenbelasting (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas of IRPF) was goed voor 94,19 miljard euro wat een stijging was van 7,5% ten opzichte van 2020 (87,97 miljard euro). De Vennootschapsbelasting van bedrijven (Impuesto sobre Sociedades) steeg met 68% naar 26,63 miljard euro wat te danken is aan betere bedrijfswinsten, aldus de belastingminister

Wat betreft de Belasting over de Toegevoegde Waarde of BTW (Impuesto al Valor Añadido of IVA) werd 14% meer geïnd en steeg dit naar 72,49 miljard euro. De speciale belastingen (Impuestos Especiales) zoals op alcohol, tabak, brandstof, energie bleven 15% onder wat men verwacht had in de staatsbegroting maar is nog steeds 5% meer dan in 2020 met 19,73 miljard euro. 

Een van de boosdoeners was de extra verlaging van de speciale belasting op elektriciteit (Impuesto Especial de la Electricidad) van 5,11% naar 0,5% waardoor de belastingdienst weliswaar 333 miljoen euro misliep (-12,2%) maar de consument er op vooruit is gegaan omdat men minder heeft betaald voor de elektriciteitsrekening (in de praktijk echter niet altijd te merken). 

Volgens de oppositiepartij Partido Popular (PP) is deze verhoging omdat de socialistische coalitieregering de belastingen heeft verhoogd maar minister Montero wuift dat weg en zegt dat de opbrengst een weerspiegeling is van een robuuste economische groei die werkgelegenheid creëert en de consumptie stimuleert.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.