Search
menu
Search

Het smalste huis van Valencia en Europa is eigenlijk geen huis meer

Het smalste huis van Valencia en Europa is eigenlijk geen huis meer
Beeld: 123rf

Het smalste huis van Valencia en Europa is eigenlijk geen huis meer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het smalste huis of gevel van Valencia en Europa is een unieke attractie dat bezoekers aantrekt vanwege zijn bijzondere grootte en geschiedenis. Het huis, ook wel bekend als ‘La Estrecha’, is slechts 1 meter en 7 centimeter breed aan de voorkant en heeft een totale oppervlakte van slechts 9 vierkante meter. Maar, het huis kan eigenlijk niet meer als smalste huis door de wereld gaan omdat het geen huis meer is en slechts de smalle gevel (en het bord daarop) herinnert aan de tijd dat het een smal huis was.

Het huis werd gebouwd voor een familie, maar huisvestte daarna ook een kiosk, juwelier en cadeauwinkel. De smalle afmeting van het huis is te wijten aan de beperkte ruimte die beschikbaar was tussen twee grote gebouwen op de locatie. De architecten die het huis bouwden, besloten om gebruik te maken van deze beperkte ruimte door een smal huis te bouwen dat meerdere verdiepingen hoog was.

Tegenwoordig is het huis onderdeel van de ernaast gelegen bar ‘Tasquita La Estrecha’ die het geheel opgenomen heeft in de bar zelf. Daarom schrijft de website Valenciabonita dat het eigenlijk niet meer om een huis gaat, maar dat alleen de gevel nog herinnert aan de tijd dat dit het smalste huis van Valencia, Spanje en Europa was en het op een na smalste huis ter wereld. 

Het smalste huis ter wereld staat in Brazilië en is 1 meter breed. Overigens wordt op de website Valenciabonita geschreven over een smalle gevel aan de Singel 7 in Amsterdam. Deze is slechts 101 cm breed en zou dus smaller zijn dan het huis in Valencia ware het niet dat achter deze smalle Nederlandse gevel een breder huis staat.

Volgens Valenciabonita is het smalle huis sinds de jaren tachtig al onderdeel van het ernaast gelegen pand waar nu een bar in gehuisvest is. De eigenaar van deze bar heeft diverse muren gesloopt en een klein museum geopend omdat het natuurlijk nog steeds een toeristische attractie is. Op de verdiepingen, die vroeger alleen toegankelijk waren via een wenteltrap, gebeurt op dit moment niets. 

Plein

La Plaza Lope de Vega, genoemd naar de beroemde Spaanse dichter en toneelschrijver, is een mooie openbare ruimte in het hart van Valencia. De plaza is omgeven door historische gebouwen en monumenten, waaronder de kerk van San Martín en de oude stadshuizen.

De plaza is ook een populaire plek voor het geven van concerten en evenementen, en wordt vaak gebruikt als een locatie voor festivals en markten. Er zijn ook veel terrassen en restaurants in de omgeving, waar bezoekers kunnen genieten van een drankje of een hapje terwijl ze de levendige sfeer van de stad ervaren.

Ga naar de inhoud